Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Najbolja kič fotografija

Uručenje nagrade za najbolju kič fotografiju, 13. mart 2015. (petak) u 13 sati, Kino sala Muzeja savremene umetosti Vojvodine.

 



 


Novoosnovani Korzo Portal za urbanu kulturu i baštinu raspisao je javni konkurs i dodelio nagradu za najbolju fotografiju čija tema je kič u javnom prostoru. Od 105 radova iz cele Srbije, izdvojila se fotografija Strahinje Dimitrijevića iz Niša pod nazivom „Digitalna ikona“.





Iz saopštenja žirija:



“Naziv Digitalna ikona još jednom ironizuje fotografiju jer ovaj disk ne služi svojoj svrsi, nego budući da je probušen i dopunjen crvenim ukrasnim trakama može da se upotrebi  možda kao privezak za ogrlicu ili ukrasni visuljak koji se kači na retrovizor ili neko značajno mesto u stanu. Fotografija je snimljena u etno selu Stanišići kod Bijeljine, koje je inače mesto o čijem karakteru se naveliko raspravlja. Da li je ovaj turistički centar u koji hrle hiljade ljudi predivan ili je ruglo? Da li su replike artefakata prošlosti tradicija ili neuspelo oponašanje? Pre bismo rekli da je u pitanju ovo drugo što nas je navelo da je to čisti, pure 100%  kič…”



Članovi žirija su: Aleksandar Stanojlović. Silvia Dražić, Kaća Lazukić Ljubinković i Bojana Karavidić


 



Datum objavljivanja: 12.03.2015.