Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrađen Nemanja Mate Đorđević

Istaknutom srpskom umetniku mladje generacije u Parizu, Nemanji Mate Djordjeviću, biće svečano uručena u sredu 18. novembra nagrada za crtež Francuske Akademije lepih umetnosti “Prix Pierre-David Weill” (Pri Pjer-David Vel).


 


Svečanost u velelepnoj Palati francuskog instituta će otvoriti predsednik Francuske Akademije lepih umetnoti, Aymeric Zublena (Ajmerik Zublena), nakon čega će početi svečani koncert orkestra “Colonne” (Kolon) pod dirigentskom palicom Laureant Petitgirard (Lorena Petižerara). Visokim zvanicama će govor o “činjenicama u slikarstvu” održati stalni sekretar Akademije, Arnaud Hauterives (Arno Otriv).



Mate Djordjević  , koji proteklih nešto više od godinu dana boravi i stvara u svetskoj prestonici kulture, imao je čast da izlaže svoje radove u sali Vojvotkinje od Kaena, koja se nalazi u “Palati francuskog instituta”, odnosno sedištu Francuske Akademije, nakon čega je i dobio pomenutu nagradu i postao prvi Srbin laureat fondacije Pierre-David Weill.



Osim ove nagrade Mate je polovinom ove godine ušao u uži krug za prestižnu nagradu fonda Antoine Marin (Antoan Maren). Zapaženi rezultati kandidovali su ga da u gradu Ussy-sur-Marne (Usi na Marni), na svečanosti “Dan Srbije”, predstavlja srpsko slikarstvo zajedno sa srpskim i francuskim akademikom Vladimirom Veličkovićem i poznatim umetnikom Slobodanom Pavlovićem.



Posle svečane dodele ispod Kupole Palate Francuskog instituta, našeg umetnika očekuje rad na pripremi grupne izložbe u Parizu pod nazivom “Budućnost srpske umetnosti” čije je otvaranje 10. decembra u umetničkoj galeriji “Evropa” na kojoj će učestvovati sa drugim istaknutim mladim autorima iz Srbije. 


 



Datum objavljivanja: 18.11.2015.