Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrade Spomen - zbirke Pavle Beljanski

U petak 5. novembra, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održano je svečano proglašenje i dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 


Ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja za mlade istoričare umetnosti, koje se dodeljuje 43. put, su Irina Marinković sa temom Zlato u delu Rade Selaković (mentor docent dr Simona Čupić) i Miloš Živković, sa radom pod nazivom Minijature beogradske Aleksandride (mentor docent dr Miodrag Marković). Nagrađeni autori će biti u prilici da uz pomoć kompjuterske prezentacije svoje radove predstave publici. Kao deo ovogodišnjeg programa ceremonije dodele Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, biće održano i predavanje dr Saše Brajović o dva dela iz Memorijala Pavla Beljanskog – Portret Građanina i Boginja izobilja – koja se pripisuju Mikelanđelu Karavađu. Na taj način se Spomen-zbirka uključuje u evropsku manifestaciju obeležavanja 400 godina od smrti čuvenog italijanskog slikara.


Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog ustanovio je sâm Pavle Beljanski 1965. godine poklonivši galeriji sliku Vlaha Bukovca Velika Iza, a ona se redovno dodeljuje od 1968. godine. Na ovaj način kolekcionar je zaokružio institucionalni rad svog Legata, koji će se pokazati kao referentni centar za stimulisanje naučno-istraživačkog rada mladih istoričara umetnosti.


Uručenju ovog uglednog priznanja će, kao i svake godine, prisustvovati prethodni dobitnici među kojima su i profesori sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, kustosi u najuglednijim muzejima, kao i iskreni poklonici pravih kulturnih dešavanja.


 


Datum objavljivanja: 08.11.2010.