Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrade Lazar Trifunović

Nagrada "Lazar Trifunović" za 2011. godinu dodeljena je Savi Stepanovu za studiju u monografiji o stvaralaštvu Branka Filipovića Fila, izdanje Narodnog muzeja Crne Gore, Cetinje 2011. godine. Subota, 14. januar u 12 sati u Galeriji Artget, KCB-a, Trg Republike 5/1.


 


Već naslovom studije, "Filo: etika, enformel, čisto slikarstvo", Stepanov naglašava svoj istoričarsko-kritičarski pristup usmeravajući pažnju na recepciju Filovog dela kao i njegov uzorni ljudski, umetnički i intelektualni integritet. Preispitivanje istorijskog značaja Fila Filipovića kritičar je obavio kroz dokumentovanje i diskutovanje teze o nedovoljno zapaženoj slikarevoj ulozi u crnogorskoj umetnosti početkom pedesetih godina dvadesetog veka, o propustima kritičara i nedostatku blagovremene elaboracije Filovog enformelističkog slikarstva u vreme njegovog nastajanja i trajanja, o promenama u ovom slikarstvu tokom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka, te o slikarevoj obnovi izvornog pikturalnog koncepta i,  tako zvanoj, "Filovoj drugoj mladosti", što je sve zajedno srećno krunisno njegovim predstavljanjem u nacionalnom paviljonu na Bijenalu u Veneciji 1990. godine. Svoju studiju Stepanov završava Malim pogovorom umesto zaključka: "Postoje umetnici koji delujući unutar svoje umetnosti, permanentno brinući o autentičnosti vlastitog slikarstva, sasvim prirodno i logično ostvare neraskidivu vezu sa svetom i vremenom u kome žive. Filovo umetničko ponašanje i njegovo slikarstvo predstavljaju niz autentičnih umetničkih i sugestivnih pikturalnih priloga duhu vremena druge polovine dvadesetog veka”. Žiri za Nagradu "Lazar Trifunović" radio je u sastavu: dr Dragan Bulatović, professor na Katedri za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Ljiljana Ćinkul, kustos Galerije Grafički Kolektiv, i Aleksandra Mirčić, Šef dokumentacije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.



 

Priznanje DIUS za najbolju autorsku izložbu u 2011. godini dobila je dr Simona Čupić, za izložbu i katalog /knjigu "Građanski modernizam i popularna kultura – epizode modnog, pomodnog i modernog (1918-1941)", priređene u  Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, septembra - oktobra  prošle godine.  Izložba, tematski grupisana oko događaja iz domena popularne kulture: gostovanja varijete zvezde Džozefine Bejker u Beogradu, dolaska svetskog teniskog prvaka Anrija Košea, otvaranja Zoološkog vrta u Beogradu, obuhvatila je pedesetak radova – slika i crteža (portreta tadašnjih filmskih diva, autoportreta umetnika, građanskih enterijera i javnih prostora namenjenih zabavi...), većinom reprezentativnih radova srpske istorije umetnosti te epohe. Prezentacijom odabrannih dela, koja je bila dopunjena novinskim ilustracijama iz tadašnje štampe i filmom "Tropska sirena" sa Džozefinom Bejker iz 1927. godine, na izvanredan način interpretira i dokumentuje umetnička shvatanja i težnje jedne značajne i dinamične epohe u nacionalnoj istoriji i umetnosti. Katalog izložbe, odnosno monografska studija predstavlja dragocenu i specifičnu analizu građanske modernosti u srpskoj umetnosti ovog perioda. Ona nije samo trajni dokument izložbe, već izuzetno pitko i uzbudljivo, ali i stručno i produbljeno tumačenje odnosa građanskog modernizma i popularne kulture u Srbiji. Studija je pisana na savremen, intedisciplinaran način, uz korišćenje zanimljivih tekstualnih zapisa, izabrane relevantne domaće i strane literature. Žiri Društva istoričara umetnosti Srbije je radio u sastavu: Dragana Palavestra, samostalni stručni saradnik za likovnu umetnost u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, Svetlana Petrović, kustoskinja i urednica likovnog programa Kulturnog centra Beograda, i Danijela Purešević, urednica u Redakciji za kulturu RTS-a, a odluka je doneta jednoglasno.


 



Datum objavljivanja: 12.01.2012.