Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos

Muzej savremene umetnosti vas sa zadovoljstvom poziva na otvaranje izložbe 15 godina Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos“ u petak, 8. jula u 20 časova u Legatu Čolaković. Otvaranje izložbe prati performans Boba Miloševića Post Noise Šik - Šmek u dvorištu Legata, od 20.30 do 21h.

 


Umetnici/ce: Bob Milošević, Vladimir Nikolić, Milica Ružičić, Milena Putnik, Siniša Ilić, Katarina Zdjelar, Ivan Petrović, Ivana Smiljanić, Dušica Dražić, Marina Marković, Slobodan Stošić, Saša Tkačenko, Nataša Kokić i Marko Marković Kustosi izložbe: Miroslav Karić i Una Popović Izložba je koncipirana kao pregled različitih autorskih pozicija, pristupa, poetika, umetničkih istraživanja bivših dobitnika i dobitnica Nagrade. Obuhvatajući period poslednjih 15 godina, ​ona predstavlja jedan od mogućih pogleda na umetničku scenu nakon 2000. godine, njenu dinamiku, karakteristike, fenomene, razvoje, tendencije. Mapiranje, tematizacija i problemska sagledavanja umetničkih dešavanja i delovanja od početka novog veka se tek očekuju u studioznijim stručnim analizama i izložba bi u tom smislu mogla da bude mali prilog budućoj istorizaciji, interpretaciji, kontekstualizaciji i valorizovanju scene, definisane i oblikovane kroz umetničke produkcije, događaje, pojave, inicijative, institucionalni i vaninstitucionalni sektor, različite strategije i forme samoorganizovanja, izlagačke politike i prostore. ​Izložba je otvorena do 29. avgusta 2016. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom. Ulaz je slobodan.


​Nagrada za najboljeg mladog domaćeg umetnika „Dimitrije Bašičević Mangelos“, dodeljuje se od 2002. godine, kada je, uz podršku Fonda za civilno društvo iz Njujorka, pokren​uta​ inicijativ​a​ za dodeljivanje godišnjeg priznanja mladim autorima za osobeno višegodišnje zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje, kao i realizaciju ostvarenu u umetničkom radu. Nagrada je ponela ime prominentnog kritičara i teoretičara umetnosti i umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, čiji će kritičarski i teorijski rad, između ostalog, ostati upamćen i po prepoznavanju i afirmisanju potencijala novih praksi i mladih umetnika. Kao deo šire mreže Young Visual Artists Awards, nagrađenim umetnicima i umetnicama je omogućen višenedeljni studijski i rezidencijalni boravak u Sjedinjenim američkim državama. Posle dugogodišnje saradnje sa International Studio and Curatorial Program u Njujorku, od 2015. godine nova partnerska organizacija za rezidenciju je Residency Unlimited, takođe u Njujorku. U trenutku kada je osnovana i prvi put dodeljena Nagrada, Mangelos će biti jedinstvena forma podrške mlađoj generaciji, protagonistima ovdašnje savremene umetničke scene i većoj vidljivosti njihovog rada. Nakon Centra za savremenu umetnost Beograd, organizaciju Nagrade preuzimaju Kontekst galerija i Umetničko udruženje Dez.org, a od 2011. godine, Nagradu vode Remont - nezavisna umetnička asocijacija i Fond Ilija & Mangelos.


 


Datum objavljivanja: 05.07.2016.