Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Veliki pečat 2015.

Žiri za nagradu Veliki pečat sastao se u ponedeljak, 25. maja u 10 časova u sastavu: Branimir Karanović, grafičar, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti i Vladimir Milanović, grafičar, predsednik žirija.


 


Nakon pažljivog pregledanja Majske izložbe grafika članovi žirija su ocenili da je izložba veoma uspešna, sa velikim brojem dobrih radova.


U najužem izboru za nagradu Veliki pečat bili su radovi sledećih umetnika: Zvonka Tilića i Zorana Grmaša. Nagrada Veliki pečat za 2015. godinu jednoglasno je dodeljena Maji Simić za rad Let ili tuđe perje, iz 2014. godine u tehnici digitalne štampe.



Obrazloženje žirija: Još na studijama, kao i u aktivnom stvaralačkom periodu tokom decenije i po, Maja Simić je u svom radu fokusirala problem Žene i njenog identiteta. I danas, ona nastavlja da produbljuje ovaj fenomen u autorefleksivnom dijalogu sa sopstvenim telom koje je kao medijum prenosilac različitih stanja kroz koje femina prolazi tokom odrastanja i sazrevanja. Iako su po svom konceptu tematski autoportreti, ovi radovi prerastaju personalni nivo značenja i postaju metafore za probleme i izazove sa kojima se savremene žene susreću. I naslov nagrađenog rada „Let ili tuđe perje“ ima slojevito metaforično značenje. Ovi autobiografski „otisci duše“ takođe se mogu čitati i kao inteligentan glas feminističke osvešćenosti. Atraktivan i poetičan rad Maje Simić izrastao je iz duha vremena u kome dominiraju nove tehnologije, kojima ona superiorno vlada. Ta kreativna upotreba digitalnih medija – sinergija grafike i fotografije, otvara polje intermedijalnosti.


 



Datum objavljivanja: 25.05.2015.