Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Pavle Vasić

Nagrada Pavle Vasić za 2009. godinu dodeljena je dr Miroslavu Timotijeviću z studijski tekst u katalogu izložbe Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije SANU "Paja Jovanović/Paul Joanowitch".

 


Nagrada "Pavle Vasić" osnovana je 1995. godine, sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko – teorijsku misao iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna u Srbiji. Nagrada "Pavle Vasić" dodeljuje se za tekstove iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna i to prateći jednogodišnju produkciju objavljenu u svim vrstama stručnih publikacija (monografijama, knjigama, zbornicima, TV emisijama), u selekciji su i autorske izložbe istoričara umetnosti koje prati odgovarajući stručni tekst. Osnivač nagrade je ULUPUDS a suosnivači: Društvo istoričara umetnosti, Muzej primenjene umetnosti, Muzej pozorišne umetnosti, Društvo umetničkih kritičara Srbije i Beogradski TV program. 


Pavle Vasić je rođen u Nišu 1907, umro u Beogradu 1993. godine. Gimnaziju, Pravni Fakultet i Filozofski fakultet završio je u Beogradu, doktorirao na Univerzitetu u  Ljubljani. Umetničku školu u Beogradu pohađao je od 1922-24. godine. Slikarstvo je učio kod Jovana Bjelića (1926-29). Kao asistent uoči Drugog svetskog rata bio je zaposlen u Muzeju kneza Pavla (Narodni muzej). Tokom rata bio je u zarobljeništvu, a nakon ove svetske pošasti postavljen je za profesora, najpre, gimnazije a potom Akademije primenjenih umetnosti, gde je penzionisan kao redovan profesor. Predavao je i u Pozorišnoj i Muzičkoj akademiji u Beogradu, Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu (1974-79.) i  Filozofskm fakultetu u Beogradu grupi za Istoriju umetnosti.


Aktivnost Pavla Vasića je tekla u nekoliko pravaca: bio je slikar, bavio se umetničkom kritikom i istorijom primenjene umetnosti. Osim njegovog slikarskog opusa koji se nalazi u brojnim muzejima, objavio je hiljade radova: knjige, studije, članke, naučnih radova koje je objavljivao u domaćim i svetskim časopisima, periodici. Objavio je nekolko važnih knjiga:  "Linija i oblici" (1952. i 1956.), "Uvod u likovne umetnosti" (1959), "Odelo i oržje" (1964.), "Umetnički život I - IV" (1973.), "Uniforme srpske vojske" (1980.), "Primenjena umetnost u Srbiji 1900-1978. " (izdanje ULUPUDS, 1981.) i druge. Dobitnik je Sedmojulske nagrade (1979.), Vukove nagrade (1977.), Oktobarske nagrade (1974.). Član ULUSA od 1934.godine  i ULUPUDSa od 1964.godine.


Celokupan njegov opus esencijalno je značajan za primenjenu umtenost u Srbiji o kojoj upravo Pavle Vasić postavlja osnovne istoriografske smernice prikuplja građu.        


Učesnici na konkursu za nagradu PAVLE VASIĆ 2009. Godine 


1.      dr ALEKSANDAR MILENKOVIĆ dia "Panonski likovni panoptikum"; Izdavači: Književna opština Vršac i autor, 2009.


2.      VESNA KRULjAC  "LAZAR TRIFUNOVIĆ Protagonist i antagonist jedne epohe"; Narodni muzej Beograd, 2009.


3.      JELENA PERAĆ   "Razglednice u Srbiji 1895-1914"; Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, 2009-2010.


4.      mr sc MARIN RAJKOVIĆ dia  Kolumne u časopisu "ARHITEKTURA"; brojevi 133-143, 2009.


5.      dr SRĐAN MARKOVIĆ  Studija "DECEMBARSKA GRUPA";Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu Interprint, 2009.


6.      prof. dr MIROSLAV TIMOTIJEVIĆ   " Paja Jovanović/Paul Joanowitch"; studijski tekst u katalogu izložbe Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije SANU“, Galerija SANU, Beograd, decembar 2009.  




NAGRADA PAVLE VASIĆ ZA 2009. GODINU 


Žiri za dodelu nagrade „Pavle Vasić“ u sastavu dr Ivana Simeonović Ćelić, predsednica, Gordana Biba Marković i dr Simona Čupić nakon uvida u prispele konkursne prijave jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za 2009. godinu dodeli prof. dr Miroslavu Timotijeviću za studijski tekst u katalogu izložbe Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije SANU „Paja Jovanović/Paul Joanowitch“, koji je predložilo Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.


Pored nagrađenog, na konkrsu su predloženi sledeći radovi: „Lazar Trifunović. Protagonist i antagonist jedne epohe“ autorke mr Vesne Kruljac, „Razglednice u Srbiji 1895-1914“ autorke mr Jelene Perać, autorske kolumne u časopisu „Arhitektura“ mr Marina Rajkovića, zatim „Panonski likovni panoptikum“ autora dr Aleksandra Milenkovića i „Decembarska grupa“ dr Srđana Markovića.


Iako je tekst prof. dr Miroslava Timotijevića studija jednog umetnika, ona prevazilazi monografski okvir i značenje uspostavljajući široki dijalog sa različitim problemima i dilemama. Kako se u uvodnom poglavlju navodi: „Neosporna je činjenica da [Paja Jovanović] jeste akademski umetnik i da su njegova najpopularnija dela namenjena javnoj sferi uobličena po meri tada vladajućeg ukusa. Međutim, sagledavano u celini, [ovo] slikarstvo prevazilazi okvire nametnuog stereotipa. U njegovom opusu nalazi se niz potisnutih, nepoznatih i svesno zaboravljenih dela, koja ne odgovarju stvorenom stereotipu.“ Širim analitičkim pristupom prof. Timotijević definiše delo Paje Jovanovića, kroz unakrsnu analizu socijalnog i simboličnog, estetskog i istorijskog konteksta, istražuje motive, povode, procese kao i smisao nastanka radova, te postavlja pitanja o stepenu i razlozima slikarevih ličnih, intimnih ili društvenih determinisanosti.


Studija „Paja Jovanović/Paul Joanowitch“ pokazala je da su inovacija, napredak i podsticanje kreativnog i nekonzervativnog mišljenja u oblasti istraživanja i interpretiranja istorije umetnosti jedini put ka usavršavanju i nadogradnji pomenute i srodnih humanističkih disciplina, kao i njihovog stalnog odstupanja od etabliranih ili status quo konformističkih pozicija. To je i razlog zašto se žiri odlučio da nagradu „Pavle Vasić“ za 2009. godinu dodeli radu prof. dr Miroslava Timotijevića. 


 


Dr Miroslav Timotijević je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, na Odeljenju za istoriju umetnosti. Rođen je 1950, diplomirao je 1981, magistrirao 1989, a doktorirao 1993. godine. Bavi se izučavanjem umetnosti, vizuelne kulture i kulturne istorije novog veka. Vršio je dužnost upravnika Odeljenja za istoriju umetnosti, upravnika Instituta za istoriju umetnosti, sekretara Odeljenja za istoriju umetnosti Matice srpske, predsednika Društva istoričara umetnosti Srbije. Član je redakcije časopisa Saopštenja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, Građe Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine, Nasleđa Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda i Zbornika Narodnog muzeja u Beogradu. Predsednik je Upravnog odbora Galerije Matice srpske i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Rukovodio je nacionalnim i međunarodnim naučnim projektima, učestvovao u naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Objavio je knjige Teodor Ilić Češljar, Crkva Svetog Georgija u Temišvaru, Srpsko Barokno slikarstvo, Rađanje moderne privatnosti, Manastir Krušedol I/II i Katarina Ivanović, u koautorstvu sa prof. dr Radmilom Mihailović. Monografija o manastiru Krušedolu proglašena je izdavačkim poduhvatom 2009. godine. Autor je studijskih tekstova u publikaciji Paja Jovanović -  Paul Joanowitch, objavljenoj povodom izložbe otvorene u Galeriji SANU krajem 2009, povodom jubilarne proslave 150. godišnjice slikarevog rođenja. Drugo izdanje iste publikacije je objavljeno 2010.


Osnovni metodološki postulat profesora Timotijevića je težnja za prevazilaženjem strogih granica između pojedinih specijalističkih disciplina i fenomenološki pristup problemima umetnosti i vizuelne kulture, koji se tumače kao jedan od konstitutivnih elemenata nove kulturne istorije. 


 


Datum objavljivanja: 12.03.2010.