Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Mića Popović

Nagradu Mića Popović za 2012. godinu, pripala je Vladanu Radovanoviću, uglednom jednomedijskom i višemedijskom stvaraocu. Nagrada će biti dodeljena u utorak, 12. juna, 2012. godine u 20. časova u Galeriji Haos, Dositejeva 3.

 


Vladan Radovanović je  rođen je u Beogradu 1932. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, odsek kompozicija, u klasi prof. Milenka Živkovića. Od 1947.godine, kao multimedijalni umetnik, stvara na polju muzike, vizuelne umetnosti i književnosti. Učestvovao u osnivanju grupe Mediala (1958). Godine 1972. inicira osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, kojim rukovodi do 1999. Pokreće projekat SINTUM 1993. Radio je u eksperimentalnim studijima u Varšavi (1966), Parizu (1969), Utrehtu (1976) i Budimpešti (1987). Održao preko 20 samostalnih izložbi i performansa (Beograd, Niš, Novi Sad, Zagreb, Amsterdam, Gent), a učestvovao je i na brojnim kolektivnim izložbama vizuelne umjetnosti, poezije i mejl-arta u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji I inostranstvu, među kojima je nagrada SANU-a, iz Fonda "Ivan Tabaković" za izuzetan doprinos razvoju srpske umetnosti.(2006) Član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od 2001. je profesor po pozivu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa za višemedijsku umetnost. Godine 2005. postao je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo, a 2007. počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njegovu umetnost karakterišu najaktuelnije tendencije koje se javljaju i na svetskoj umetničkoj sceni. Napisao je više od 250 teorijskih tekstova o muzici i novim tendencijama u umetnosti.Živi i radi u Beogradu.


 


O izuzetnom opusu Vladana Radovanovića govoriće samostalna kustoskinja Maja Ćirić a, biće i prikazana  kratka video - projekcija. Nagradu uručuju: plaketu - akademik Ljubomir Simović, novčani iznos - predsednica Opštine Stari grad Mirjana Božidarević, a skulpturu - generalni direktor PTT "Srbija", Goran Ćirić.


 


Datum objavljivanja: 08.06.2012.