Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Lazar Trifunović

Nagrada "Lazar Trifnović" dodeljuje se od 1993. godine. Prestižnu stručnu nagradu ustanovili su KC Beograda, Frupa za istoriju umetnosti Filozofskog fakultet u Beogradu, MSU Beograd, Narodni muzej u Beogradu, Društvo istoričara umetnosti Srbije, ULUS, Beogradski program RTS-a i Udruženje likovnih kritičara Srbije.

 


Nagradu "Lazar Trifunovic" za 2009. dobio je dr Jerko Denegri, likovni kritičar, pofesor Moderne istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dugogodišnji kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, za kritički tekst Simptomi srpske umetničke scene posle dvehiljadite, koji je objavljen u prvom broju časopisa "Remont Art files", kao i  za tekstove u dopunjenom izdanju knjige Jedna moguća istorija moderne umetnosti-Beograd kao internacionalna umetnička scena 1965-2006, izdanje Signatura, BIGZ i MSU u Beogradu 2009.


Komisija koja je radila u sastavu: Slobodan Ristić, likovni kritičar Trećeg programa Radio Beograda, predsednik, i članovi Milica Petronijević, direktorka Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u Čačku i dr Zoran Gavrić, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, u obrazloženju Nagrade navodi da profesor Denegri upravo svojim tekstovima markira ključne izložbe i projekte ove scene, ali pre svega, kontekstualizuje savremenu srpsku umetnost u evropskim koordinatama navodeći da najznačajniji događaj u periodu posle dvehiljadite godine jeste činjenica da je pomak u međunarodnoj kontekstualizaciji savremene srpske umetničke scene potekao od domaćih inicijativa....Od izložbe "Konverzacija" u MSU, reforme Oktobarskog salona u međunarodnu manifestaciju i brojnih izložbi sličnog karaktera, Beograd je postao jedna od mnogih pozornica internacionalnog umetničkog okupljanja. Po Denegriju time je uspostavljen jedini strateški prihvatljiv model savremene srpske umetnosti u međunarodnim okvirima.    


Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izlozbu u 2009. dodeljeno je Dejanu Sretenoviću, kustosu izložbe Slobodan Šijan/ Oko filma, koja je održana aprila-maja 2009. u Salonu MSU u Beogradu.       


U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu: dr Simona Čupić, profesor na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Slobodan Jovanović, kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, i mr Dragana Kovačić, savetnik Narodnog muzeja u Beogradu (predsednik), ističe se da ova izložba...iako je posvećena jednom umetniku prevazilazi monografski okvir i značenje i uspostavlja široki dijalog sa različitim problemima, od estetičkih i egzinstencijalnih do socijalnih i političkih....Dejan Sretenović, kustos izložbe, ovu je kompleksnu problematiku funkcionalno obrazložio sa pozicija relevantnih stajališta teorija filma i vizuelnih medija. Raznorodan umetnički materijal je u izložbenom prostoru organizovan na dinamičan način. Uspešno su objedinjene tematske celine, rekonstruisano vreme u kome je opus nastajao i pokazano da je ovakva umetnička praksa i dalje aktuelna i perspektivna."


Stručno Priznanje DIUS dodeljuje se istoričarima umenosti od 1994. godine.       


Na svečanom uručenju nagrada , u četvrtak, 14. januara u 12 sati u Galeriji Artget, KCB-a, "O likovnoj kritici Lazara Trifunovića" govoriće mr Vesna Kruljac, autorka knjige Lazar Trifunović, protagonist i antagonist jedne epohe, izdanje Narodnog muzeja u Beogradu 2009, a ljubaznošću Jugoslovenske kinoteke biće prikazan dokumentarni film Dijalog o kolažu, koji je po scenariju Lazara Trifunovića snimljen 1965.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 11.01.2010.