Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Lazar Trifunović

Svečano uručenje Nagrade "Lazar Trifunović" i Priznanja DIUS-a za 2015. godinu
Četvrtak, 14. januar u 12h, Galerija Artget, Trg republike 5/I.


 


Svečana dodela Nagrade LAZAR TRIFUNOVIĆ za kritičko promišljanje savremene vizuelne i likovne umetnosti i Priznanje DIUS za najbolju autorsku izložbu priređenu u 2015. godini  održaće se u četvrtak, 14. januara 2016. u 12 sati, u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda.



Nagradu “Lazar Trifunović” za 2015. godinu dobila je Danijela Purešević, istoričarka umetnosti, likovna kritičarka i urednica Redakcije za kulturu RTS-a za autorsku emisiju Art zona “Lev Manovič: Jezik novih medija” i kritike izrečene u Kulturnom dnevniku: Muzeji - Finalno odbrojavanje i Muzej savremene umetnosti - prolazno vreme, povodom aktuelne situacije sa beogradskim Narodnim i Muzejem savremene umetnosti.



Danijela Purešević je autorka brojnih tekstova iz moderne i savremene umetnosti, selektorka više prezentacija jugoslovenske video umetnosti na uglednim festivalima video stvaralaštva u inostranstvu (Folkwang Museum, Essen, Time Based Arts, Amsterdam, Videonale, Bonn, European Media Art Festival, Osnabrὓck, itd.) Autor je i scenarista više stotina emisija kao što su Metropolis, TV Feljton, Pred belinom, itd. Dobitnica je povelje Nacionalnog centra za fotografiju 2002. i Nagrade Ranko Radović (zajedno sa Dankom Selinkićem) u kategoriji televizijske emisije 2010.



Žiri za Nagradu je radio u sastavu: Nela Tonković, direktorka Savremene galerije u Subotici, predsednica, i Radonja Leposavić, urednik Radio Beograda 2 i Ljiljana Ćinkul, urednica Galerije Grafički kolektiv u Beogradu, članovi.



Priznanje DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) za najbolju izložbu i analitičko kritičku recenziju u katalogu za 2015. dobila je Ana Panić, viša kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije za autorski projekat Nikad im bolje nije bilo? Modernizacija svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji, kao i za selekciju i tekst u katalogu izložbe Zabeleženo sećanje u produkciji Gete instituta u Beogradu.



Nagrađeni projekat pripada Istoriji sećanja a reinterpretiran je na originalan, zanimljiv,  multidisciplinaran i dinamičan način u saradnji sa više uglednih institucija i  timom stručnjaka različitog stručnog profila sa prostora bivše Jugoslavije.



Ana Panić je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autorka je i kokustoskinja brojnih izložbi priređenih poslednjih godina u Muzeju istorije Jugoslavije koje se bave umetnošću i kulturom bliske prošlosti iz perioda SFRJ od kojih su najpoznatije – Umetnost i vlast: Pejsaži iz umetničke zbirke Josipa Broza Tita, održane u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i Muzeju savremene umetnosti u Banjaluci, 2015; Jugoslavija: Od početka do kraja, 2012. i drugih. Inicijatorka je međuinstitucionalne saradnje u bivšim jugolsovenskim centrima i angažovani je učesnik regionalnih programa.



Žiri za Priznanje DIUS je radio u sastavu: Gordana Stanišić, savetnica Narodnog muzeja u Beogradu, Snežana Stamenković, urednica Radio Beograda 2 i Sanja Mladenov Kojić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.


 



Datum objavljivanja: 12.01.2016.