Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada iz Fonda Vladimira Veličkovića

Izložba prvonagrađenog Nemanje Mata Đorđevića i drugonagrađenog Aleksandra Bunčića, dobitnika Konkursa za crtež iz "Fonda Vladimira Veličkovića" otvara se u utorak, 21. novembra u 20 sati u Galeriji Haos u Dositejevoj.


 


Nemanja Mate Đorđević rođen je u Beogradu 1983. godine. Diplomirao 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo, u klasi profesora Gordana Nikolića. Izlagao samostalno u Galeriji u SKC-u, i Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, u Beogradu 2010. godine. Učesnik je i više grupnih izložbi od kojih izdvajamo: Noć kulture u Herceg Novom, Aukcija u Jevrejskom domu, Beograd (2010). Dobitnik je I nagrade za crtež iz Fonda Vladimir Veličković, u Galeriji Haos, u Beogradu za 2009. godinu. Član je ULUS-a.



Aleksandar Bunčić rođen je 1981. godine u Novom Sadu. Student Akademije umetnosti u Novom Sadu, na Odseku za vajarstvo, u klasi profesora Tomislava Todorovića. Izlaže svoja dela od 2006. i to u galerijama u Novom Sadu, Smederevu, Odžacima, Aranđelovcu, Beogradu i Hamburgu. Do sada imao desetak samostalnih izlaganja i više kolektivnih. Dobitnik je III Nagrade konkursa Naslikaj majicu - obuci galeriju (2003), II Nagrade publike na konkursu Petrovaradinska tvrđava u delima umetnika, u okviru projekta Noć muzeja (2007), te II Nagrade Best of 2010, Marziart Internacional, Galerije - Hamburg, u Nemačkoj, II Nagrade za crtež iz Fonda Vladimir Veličković, u Galeriji Haos, u Beogradu za 2009. godinu. Član je SULUV-a i ULUS-a.

 



Tekst ѕa katalog je sačinila istoričarka umetnosti Vladana Spaić koja zaključuje:  "Nove generacije se ne štede danas već isprobavaju sve mogućnosti kojima bi transponovali svoja osećanja i nemire savremenosti. Olovkom ili tušem iscrtavaju tragove na telu ili duši, sintetizuju sve do ilustrativnosti ili istražuju, tragaju za najmanjim detaljem pod reflektorima definicije sopstvenog htenja, odnosno kreiranja sopstvenog stila. Nije lako sintetizovati sve nadolazeće umetničke karaktere, koji bujaju u srcima ovih umetnika. Njihova zamisao u trenutku nastajanja ovog teksta se već pomera i smešta na drugim kreativnim tačkama, spremna da producira sasvim nove celine, crno na belo".


 



Datum objavljivanja: 19.12.2010.