Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Nagada Pavle Vasić

Posle opsežne diskusije žiri se jednoglasno opredelio da Nagradu Pavle Vasić ove godine ponese mr. prof. Marina Kocareva Ranisavljev za knjigu Moda i odevanje, psihosociološki aspekti odevanja.

 


Nagrada "Pavle Vasić" osnovana je 1995. godine, sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko – teorijsku misao iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna u Srbiji. Nagrada "Pavle Vasić" dodeljuje se za tekstove iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna i to prateći jednogodišnju produkciju objavljenu u svim vrstama stručnih publikacija (monografijama, knjigama, zbornicima, TV emisijama), u selekciji su i autorske izložbe istoričara umetnosti koje prati odgovarajući stručni tekst. Osnivač nagrade je ULUPUDS a suosnivači: Društvo istoričara umetnosti, Muzej primenjene umetnosti, Muzej pozorišne umetnosti, Društvo umetničkih kritičara Srbije i Beogradski TV program.   


 

Marina Kocareva Ranisavljev rođena je u Ohridu 1966. godine. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku za kostim (1991). Na istom odseku radila je kao stručni saradnik od 1994. do 1997. godine. Magistarsku tezu pod nazivom Razvoj forme u srpskoj uniformi XIX veka – civilnoj i vojnoj, odbranila je 1999. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna Univerziteta umetnosti u Beogradu. Za vreme ma gistarskih studija bila je stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka. Član je ulupuds-a od 1993. godine. Iste godine stekla je i status samostalnog umetnika. Pored samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, realizovala je veći broj projekata iz oblasti modnog dizajna. Od 2000. godine zaposlena je kao profesor u Visokoj školi za dizajn tehnologiju i menadžment u Beogradu. Baveći se istovremeno pedagoškim, naučno-istraživačkim i umetničkim radom, 2003. godine napisala je skripta iz predmeta Psihologija odevanja. Od 2008. godine radi u uređivačkom odboru časopisa Tekstilna industrija. Učestvovala je na nekoliko međunarodnih naučno-stručnih skupova sa programom Tendencije razvoja u tekstilnoj industriji –dizajn, tehnologija,menadžment. Održala je veći broj predavanja iz oblasti odevanja i mode. Značajniji objavljeni radovi i knjige: Moda i odevanje (Službeni glasnik, Beograd 2010), »Govor odeće – Simbolika odevnih predmeta i moralni utisak boje«, Zbornik radova Tendencije razvoja u tekstilnoj industriji (Beograd 2008), »Nove tendencije u modnoj industriji«, Zbornik radova Tendencije razvoja u tekstilnoj industriji (Beograd 2010). Ostali radovi obljavljeni u stručnim i modnim  časopisima: »Moda i komunikacija«, »Odeća spoljašnji znak«, »Odelo čovekova ljuštura«, »Kultura odevanja«. 


Pavle Vasić je rođen u Nišu 1907, umro u Beogradu 1993. godine. Gimnaziju, Pravni Fakultet i Filozofski fakultet završio je u Beogradu, doktorirao na Univerzitetu u  Ljubljani. Umetničku školu u Beogradu pohađao je od 1922-24. godine. Slikarstvo je učio kod Jovana Bjelića (1926-29). Kao asistent uoči Drugog svetskog rata bio je zaposlen u Muzeju kneza Pavla (Narodni muzej). Tokom rata bio je u zarobljeništvu, a nakon ove svetske pošasti postavljen je za profesora, najpre, gimnazije a potom Akademije primenjenih umetnosti, gde je penzionisan kao redovan profesor. Predavao je i u Pozorišnoj i Muzičkoj akademiji u Beogradu, Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu (1974-79.) i  Filozofskm fakultetu u Beogradu grupi za Istoriju umetnosti. Aktivnost Pavla Vasića je tekla u nekoliko pravaca: bio je slikar, bavio se umetničkom kritikom i istorijom primenjene umetnosti. Osim njegovog slikarskog opusa koji se nalazi u brojnim muzejima, objavio je hiljade radova: knjige, studije, članke, naučnih radova koje je objavljivao u domaćim i svetskim časopisima, periodici. Objavio je nekolko važnih knjiga:  "Linija i oblici" (1952. i 1956.), "Uvod u likovne umetnosti" (1959), "Odelo i oržje" (1964.), "Umetnički život I - IV" (1973.), "Uniforme srpske vojske" (1980.), "Primenjena umetnost u Srbiji 1900-1978. " (izdanje ULUPUDS, 1981.) i druge. Dobitnik je Sedmojulske nagrade (1979.), Vukove nagrade (1977.), Oktobarske nagrade (1974.). Član ULUSA od 1934.godine  i ULUPUDSa od 1964.godine. Celokupan njegov opus esencijalno je značajan za primenjenu umtenost u Srbiji o kojoj upravo Pavle Vasić postavlja osnovne istoriografske smernice prikuplja građu.  


 Na konkurs za dodelu  NAGRADE PAVLE VASIĆ  za 2010. godinu prijavilo se  14 kandidata. 


1.      mr. prof. MARINA KOCAREVA RANISAVLjEV

Moda i odevanje, Javno preduzeće Službeni glasnik, Beograd, 2010.


2.      PLATONEUM D.O.O., autor prof. dr JELENA TODOROVIĆ, ENTITET U SENCI Mapiranje moći i državni spektakl u Karlovačkoj Mitropoliji, Platoneum d.o.o., Novi Sad, 2010.


3.      MUZEJ PRIMENjENE UMETNOSTI BEOGRAD, autor MILA GAJIĆ, Srebrne čaše poznog srednjeg veka u Srbiji, Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 2010.


4.      SLAĐANA DINIĆ ĐORĐEVIĆ, Konzervatorska svedočenja, slikarsko-konzervatorsko-restauratorska dokumentacija o zaštičenim likovnim delima u gradu Pančevu i nasleljenim mestima, Gradska biblioteka Pančevo, Istorijski arhiv Pančevo, 2010.


5.      ZDRAVKO VUČINIĆ, Fenomen slike Petra Lubarde, Prodajna Galerija Beograd, 2010.


6.      ZDRAVKO VUČINIĆ, Monografija o Ljubomiru Ivanoviću, Prodajna Galerija Beograd, Fond Vujičić kolekcija, 2010.


7.      MILICA KOSENKO MAŠIREVIĆ, Razgovori u ateljeu, Izdavačka kuća Draganić, Izdavačka kuća Interprint, 2010.


8.      IRENA ŠENTEVSKA, tekst Vizuelni jezik pozorišta u deceniji tranzicije, Istorija umetnosti u Srbiji XX vek, Orion ART, Beograd, Katedra za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, 2010.


9.      Prof.dr RADOSLAV LAZIĆ, POZORIŠNO SLIKARSTVO, Drama, opera, balet, autor: VLADIMIR MARENIĆ. Izdavači: Foto Futura Beograd - Autorska izdanja Radoslav Lazić, 2010.


10.  JAVNO PREDUZEĆE ZAVOD ZA UDžBENIKE BEOGRAD, Lice i lik u vizuelnoj kulturi, autor KOSTA BOGDANOVIĆ, ZAVOD ZA UDžBENIKE BEOGRAD 2010. 


11.  Prof. JUGOSLAV VLAHOVIĆ, Prof. mr OLIVERA STOJADINOVIĆ, PISMO, istorija sa poukama za umetničku praksu, 26 + 30, autor: STJEPAN FILEKI, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 2010.


12.  mr MARE JANAKOVA GRUJIĆ, Monografija o arhitektima Jeleni Ercegovac Todorović i Svetislavu Todoroviću, VAM – Centar za istraživanje i valorizaciju graditeljskog nasleđa, 2010.


13.  MILORAD H. JEVTIĆ, Splav meduze, kritički osvrt na konkurs Pjer 2010, časopis NIN, 09.12.2010.


14.  IZDAVAČKA KUĆA HESPERIA, Milena Pavlović Barili: PRO FUTURO, Teme, simboli, značenja, autori: Irina Subotić, Lidija Merenik, Snežana Kragulj, Dobrila Denegri, Ingrid Huljev, Ljiljana Petrović, Zoran Blažina, HESPERIA edu, Beograd, 2010.; izložba Odraz: Nova značenja Milene Pavlović Barili, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, 2010. 


NAGRADA PAVLE VASIĆ ZA 2010. GODINU  


Žiri za dodelu Nagrade Pavle Vasić u sastavu tri istoričarke umetnosti: dr Ivana Simeonović Ćelić, predsednik, dr Simona Čupić i Gordana Biba Marković na svoje dve sednice (23. i 29. februara) razmatrao je četrnaest pristiglih predloga za dodelu Nagrade Pavle Vasić. Žiriju nije bilo potrebno da se posebno upoznaje sa delima predloženih kandidata budući da je u toku godine pomno pratio tekuću produkciju i da je imao već određene stavove prema literaturi koja je pred njim. Iako je većina predloga zadovoljavala kriterijume za dodelu nagrade, vrlo brzo su se izdvojila tri predloga: knjiga mr. prof. Marine Kocareve Ranisavljev, Moda i odevanje, Javno preduzeće Službeni glasnik, Beograd, 1910; Mile Gajić, Srebrne čaše poznog srednjeg veka u Srbiji, Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 1910 i knjiga Stjepana Fileka, PISMO, istorija sa poukama za umetničku praksu, 26 + 30, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 2010.


Posle opsežne diskusije žiri se jednoglasno opredelio da Nagradu Pavle Vasić ove godine ponese mr. prof. Marina Kocareva Ranisavljev za knjigu Moda i odevanje, psihosociološki aspekti odevanja.  


Obrazloženje: 


Kako su već i recenzenti ove knjige primetili, knjiga profesorke Marine Kocareve Ranisavljev spada u temeljnu studiju oblasti redko obrađivane u našoj sredini. Ne samo zbog nedostatka ovakvog štiva kod nas već zbog  novog, složenog, specifičnog i metodološki zanimljivog pristupa modi i odevanju knjiga prof. Marine Kocareve Ranisavljev je zaslužila nagradu koja joj se dodeljuje. Kroz sedam jasno definisanih poglavlja, autorka fenomen oblačenja i mode sagledava s aspekta sociologije, psihologije, istorije, antropologije i njoj najbliže kostimografije. Interdiciplinarnost koju uvodi autorka u svoje štivo  označava savremeni pristup obradi materije koju obrađuje. Brižljivo biranim reprodukcijama koje prate tekstove poglavlja autorka daje vizuelni identitet svojim tezama i daje jednu celovitu sliku odevanju, kao jednoj od osnovnih ljudskih potreba, i modi kao izrazu vremena i prostora u kojima živimo. Knjiga prof. Marine Kocareve Ranisavljev podjednako je zanimljiva i za stručnjake a i za širu publiku koju bude zanimalo zašto odevanje i moda predstavljaju značajni deo svakodnevnog života.


 


Datum objavljivanja: 14.03.2011.