Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

N. Mate Đorđević: Nyctophilia

Kulturni centar Srbije u Parizu predstavljanja jednog od uspešnijih umetnika mlađe generacije s naših prostora, N. Mate Đorđevića, izložbom “Nyctophilia”. Izložba se otvara 7. aprila u 19h i traje do 7. maja, 2016. godine.


 


Radovi obuhvataju period  2013-14, pa sve do radova novije produkcije koji su nastali u Parizu u kome autor trenutno živi i radi, tokom 2015-16.godine.



Treba zloupotrebiti prostor   na čaroban način, meni je drago da ćemo napokon sve ove “ugrožene slike” da poređamo kako dolikuje,ove slike su beskrvne, popunjene su tamom, kojom se hrane   – reči su autora.



Đorđević  se koristi slikarskim postupkom, porukom i formom.Forma je čudovišna, poruka pesimistička a slikarstvo i crtež su dominatni oslonci autora.





Kako piše Muharem Bazdulj u svom tekstu” Potrebno je upoznati noć”: ”Suptilnost i smiraj generalno stvaraju manir s kojim Đorđević prilazi svojim noćnim motivima. On je svejestan de su  nam svjetlost i boja najnužnije da bismo mogli da se zagledamo u noć” a potom nastavlja ”Đorđevićevo sioranovsko nadahnuće je, naime, nedvojbeno a od nas zavisi kamo će  nas odvede. Destinacija će u svakom slučaju biti vrjedna putovanja”.



Na izložba na kojoj će se naći slike, crteži, kolaži imaćemo priliku da vidimo Đorđevića kao višeslojnog autora ovenčanog nagradama : Nagradu za podstreh slikarstvu fonda Rouk i Tranchet  – (prix en peinture sur le Fondation Roux et Tronchet) 2012.godine, finalist fonda Antonio Maren (Antonie Marin )-19ta dodela nagrade za slikarstvo, kao i nagradu za crtež Pjer David -Veil (Prix de dessine Pierre David-Weill), Pariz Francuska 2015.godina.



Kao i  nagradu Jesenjeg salona - Milan Konjović za slikarstvo, Sombor 2014.godine, fonda Vladimir Veličković za crtež. 2009.godine.


 



Datum objavljivanja: 31.03.2016.