Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

My City Budapest Festival

Nedelja, 22. novembar, 19 časova, My City Budapest Festival u Beogradu. Zaštitnik festivala: Balint Sombati-likovni umetnik, pisac. Rex, Jevrejska, 16.

 


19.00-otvaranje izložbe Budapest Spa City

19.30-projekcija Budapest Spa VJ set

20.00-performans u izvođenju Balint Szombathy

20.30-koncert i performans Marka Brecelja

21.30-koncert Tudosok www.myspace.com/tudosok

22.30-projekcija koncertnih filmova A38

X-Scanned: 4PSA Clean Server on Nov 20 11:12:41


Neuobičajena serija festivala MY CITY, u okviru kojeg su se u Budimpešti na brodu A38 predstavili gradovi sa izuzeztno bogatom kulturom (Amsterdam, Varšava, Moskva, Prag, Beograd, Bratislava, itd.), u svom drugom delu, na pozive onih gradova, koji su gostovali u njemu, sada uzvraća posetu, predstavljajući svoju bogatu kulturu. U okviru te serije, sada Budimpešta gostuje u Beogradu, u jednom od najinteresantnijih i najživljih gradova na svetu, koji se u poslednjim decenijama istakao svojim umetničkim dometima, bogatom klubskom kulturom, odličnim festivalima sa jedne strane, i sa burnim društveno-političkim zbivanjima sa druge.

www.a38.hu




Budimpeštanska kupališta-izložba fotografija Simona Marka uz projekciju, muziku i kratke filmove Na izložbi fotografija Marka Simona biće prikazana 30 minutna muzička VJ prezentacija, koja ima za cilj popularizaciju jedinstvene budimpeštanske kupališne kulture. Odcepljujući se od uobičajenog stila propagandnih filmova, koristeći internacionalni vizuelni jezik s početka 21. veka, budimpeštansko kupališno blago se prikazuje iz aspekta dvoje mladih ljudi, dajući uvid u njeno bogatstvo, prošlost i sadašnjost.




Nastup Balinta Sombatija sa performansom i projekcijom

Balint Sombati o svom projektu: Tamo gde je moguće slobodno kretanje između jezika, kultura i raznih shvatanja, granice ne postoje. Te mogućnosti značaj državnih granica smanjuju na simboličnu vrednost. Međutim, tamo gde su gornje navedene stvari otežane ili onemogućene, dešava se suprotno. Državna granica postaje realna prepreka za ljude u pokretu. Poslednje dve decenije proveo sam u stalnom pokretu, u neprekidnom putovanju, suočavajući se sa problematikom probijanja raznih granica, pa tako i državnih. Video rad Breaking-through skreće pažnju na nepotrebnost granice tamo gde je još ima, koristeći jezički izraz koji je simboličan, a istovremeno svakom razumljiv, jer je čin preuzet iz svakodnevnog biološkog života ljudskog bića.


REX, Jevrejska 16


www.rex.b92.net

rex@b92.net


 


Datum objavljivanja: 20.11.2009.