Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10

U okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ Muzej savremene umetnosti organizuje program u Salonu MSU. Pozivamo posetioce da 13, 18. i 19. maja posete Salon i učestvuju u razgovorima sa kustosima MSU.

 



 


U vreme trajanja manifestacije, Muzej savremene umetnosti će u petak 20. maja otvriti izložbu u Legatu Čolaković „Dušan Janković: Umetnik za novo doba“.





Program Salona Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) 13, 18. i 19. maja





13. maj 2016. u 18 časova Grad u muzeju - Razgovor o projektu „Muzej u pokretu“ i izložbi „Grad - hronike urbanog prostora“



Projekat „Muzej u pokretu“ predstavlja niz monografskih i tematskih izložbi baziranih na delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu. Projekat je osmišljen i realizovan u cilju da MSU održi kontinuitet izlaganja dela iz zbirki u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću i upozna širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim umetničkim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.



Jedna od izložbi u okviru projekta je „Grad - hronike urbanog prostora“ koja se fokusira na određene fenomene i kulturne modele adekvatne prirodi gradske sredine, kao i različite aspekte prezentacije jednog grada. Od 2008. do 2011. godine izložba je prikazana u Novom Sadu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Subotici, Beogradu i Lazarevcu.



O izložbi i projektu govoriće autorke izložbe Mišela Blanuša i Žaklina Ratković, kustoskinje MSU. One će govoriti o načinima promišljanja grada na delima umetnika koji su stvarali u 20. veku, ali i o izazovima kustosa prilikom koncipiranja tematskih izložbi dela iz zbirke.







18. maj 2016. godine od 12 do 20 časova Dan otvorenih vrata u Salonu MSU



U okviru izložbe „Mira, skica za portret“, kustoskinja Una Popović će odgovarati na pitanja posetilaca o radu Jelene Jureše i samoj postavci u Salonu.







19. maj 2016. u 18 časova Muzej u gradu - Razgovor o projektima MSU koji su u fokusu imali grad i lokalnu zajednicu



U Salonu MSU biće organizovan razgovor o dva projekta koja su se bavila arhitektonskom baštinom grada i radu muzeja u javnom prostoru – muzej izmešten u grad. Zoran Erić i Una Popović, kustosi MSU, govoriće o muzeju koji izlazi iz svojih zbirki i otvara diskusiju u drugim javnim prostorima; kako danas gledamo na teme transfomacije susestva, kakav gradski pejzaž mi „slikamo“ i kakvo arhitektonsko nasleđe ostavljamo; koliko smo spremni da muzej „iznesemo“ u gradski prostor i podstaknemo participaciju publike.



„Diferencirana susedstva Novog Beograda“ je projekat Centra za vizuelnu kulturu MSU i bavi se ispitivanjem različitih značenja termina susedstvo u kontekstima urbanističkog, arhitektonskog i sociološkog rečnika, kao i analizom istorijskog razvoja i aktuelne dinamike urbanih transformacija susedstava u Novom Beogradu. Projekat je trajao tokom 2006, 2007. i 2008. godine.



Izložba „BEOGRAD:NEMESTA“ iz 2009. je priča o gradu i njegovim urbanim, društvenim, ličnim dilemama. Izložba izmešta muzejsku praksu u javni prostor, uključujući publiku u sam proces stvaranja, odnosno realizaciju pojedinih radova.





Program u Legatu Čolaković 20. i 21. maj 16 Rodoljuba Čolakovića 2





20. maj u 19 časova Otvaranje izložbe „Dušan Janković: Umetnik za novo doba“



Na izložbi će biti predstavljen izbor od oko 50 radova iz svih perioda stvaralaštva Dušana Jankovića (1894-1950), autentičnog protagoniste vremena u kome je živeo.



Janković je bio izuzetno svestran autor, obrazovan i dinamičan, čije se stvaralaštvo ispoljavalo kroz različte aspekte umetnosti. Bavio se grafikom i crtežom, i u prvim godinama svog umetničkog delovanja i slikarstvom, kao i raznim disciplinama primenjene umetnosti. Pojektovao je enterijere i nameštaj, bavio se grafičkim oblikovanjem različitih vrsta publikacija, među kojima se izdvaja oprema i ilustracija knjiga, oblikovao je plakate,

izrađivao nacrte za porcelan i keramiku, kreirao je scenske kostime, odevne predmete i nacrte za tekstil.



Osim u Muzeju savremene umetnosti, u kome se čuvaju trideset i tri Jankovićeva dela, njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda i privatnim kolekcijama.



Kustos izložbe je Žaklina Ratković, viši kustos MSU.



Izložba će biti otvorena do 27. juna 2016. godine.







21. maj 2016. od 9 do 17 časova Seminar „Korišćenje umetničkog dela za kreiranje aktivne nastave u osnovnom i srednjem obrazovanju“



Seminar se organizuje u okviru Nastavničkog kluba MSU i namenjen je predavačima osnovnih i srednjih škola koji primenjuju savremene metode nastave koristeći integrativne teme i resurse okruženja.



Seminar je akreditovan pod brojem 727 u Katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora za školsku 2015/2016, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Beograd, 2015.



Prijave do 16. maja 2016. na adresu olja@msub.org



Za vreme trajanja manifestacije posetioci izložbenih prostora Muzeja savremene umetnosti moći će da pogledaju izložbu Jelene Jureše „Mira, skica za portret“ u Salonu MSU i izložbu radova Dušana Jankovića „Umetnik za novo

doba“ u Legatu Čolakovićvić, koje se odvijaju u okviru redovnog programa MSU.





Izložba Jelene Jureše „Mira, skica za portret“ <http://www.msub.org.rs/jelena-juresa-mira-skica-za-portret>



Mesto: Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)



Vreme: tokom trajanja manifestacije, od 12. do 21. maja 2016. godine od 10

do 22 časa



Kustos: Una Popović







Izložba radova Dušana Jankovića „Umetnik za novo doba“



Mesto: Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2)



Vreme: otvaranje 20. maja u 19 časova, 21. maja od 10 do 22 časa



Kustos: Žaklina Ratković







Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ publici omogućava besplatan ulaz u muzeje i učešće u programima od 12. maja do 21. maja u periodu od 10 do 22 časa. Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a manifestaciju su podržali i Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodina, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska uprava za kulturu Novog Sada.



Više o programu manifestacije na: www.muzejisrbije.rs



Datum objavljivanja: 11.05.2016.