Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Muzej Vuka i Dositeja

U Muzeju Vuka i Dositeja u petak 26.02.2010. sa početkom u 19h biće predstavljen kataloga zbirke ove institucije. Prisutnima će se obratiti dr Tatjana Cvjetićanin, prof. dr Nenad Ljubinković i muzejske savetnice Branislava Jordanović i Ljiljana Čubrić.


 


Nakon završetka radova na sanaciji dela međuspratne konstrukcije, Muzej Vuka i Dositeja, 19. januara, otvara svoja vrata za sve zainteresovane posetioce.


Posetioci će u Muzeju moći da vide stalnu postavku upotpunjenu novim elementima. U prizemlju zdanja u Gospodar Jevremovoj ulici smeštena je stalna postavka posvećena Dositeju sačinjena od prvih izdanja njegovih knjiga, prepiski, portreta i skulptura. Na spratu se nalazi postavka posvećena Vuku Karadžiću koju čine njegovi lični predmeti kao i oni koji su pripadali njegovoj kćeri Mini i porodici. Postavka će posetiocima Muzeja, omogućiti da se kroz lične predmete, portrete i knjige upoznaju sa delatnoću dvojice velikana srpske kulture.


Kako kuriozitet, domaćoj publici će po prvi put biti prikazan pušački pribor Vuka Karadžića koji je on svojevremeno poklonio pančevačkom proti i pesniku Vasi Živkoviću. Vukov sekač za cigare je šezdesetih godina prošlog veka nepoznata beograđanka poklonila, engleskoj slavistkinji, dr Moniki Partridž, koja se bavila proučavanjem života i rada Vuka Karadžića. Dobrotom i širokogrudošću dr Vladislave Ribnikar i dr Dejvida Norisa, nakon smrti dr Partridž, Vukov pušački pribor je vraćen u Srbiju i poklonjen Muzeju Vuka i Dositeja.


Stalna postavka će biti upotpunjena touchscreen informativnim pultom putem koga će zainteresovani moći da zavire u prostor muzejskog depoa, upoznajući se sa delom kolekcije koji nije izložen na stalnoj postavci. Reč je o digitalnom prikazu prvog celovitog kataloga kulturnih-istorijskih dobara koja se čuvaju u Muzeju. Promocija ove publikacije će biti upriličena krajem februara u sklopu obeležavanja Dana muzeja. 


Ovom prilikom želimo da pozovemo predstavnike medija, a time i sve naše sugrađane da tokom naredne nedelje dođu u Muzej Vuka i Dositeja. Posetiocima će biti dostupan čitav niz novih sadržaja osmišljenih sa ciljem da se još jednom podsetimo dvojice velikana čiji je značaj za kulturno-istorijski identitet Srbije neizmeran. Nastavljajući sa redovnim aktivnostima u Muzeju će biti organizovana stručna vođenja kroz postavku i edukativne radionice za najmlađe.


 



Datum objavljivanja: 24.02.2010.