Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Muzej u pokretu u SZ Pavle Beljanski

Izložbama Ivan Radović – od apstrakcije do predela čulnosti u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Petar Lubarda – heroika vizije u Galeriji Matice srpske, novosadskoj publici će biti predstavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

 


Svečano otvaranje izložbi održaće se 12. avgusta 2010. godine, u 21 čas, u bašti ova dva muzeja na Trgu galerija.


Cilj projekta Muzej u pokretu, koji koordinira viši kustos Žana Gvozdenović, jeste da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja savremene umetnosti u Beogradu predstavi gradovima u Srbiji deo svojih zbirki. 


Izložbom Ivan Radović – od apstrakcije do predela čulnosti, autorke Žane Gvozdenović, biće predstavljeno delo Ivana Radovića (1894–1973), koje se razvijalo u nekoliko faza: kubokonstruktivizam, neoklasicizam, apstrakcija, naivizam, intimizam, poetski realizam. Posebno je značajan Radovićev naivizam koji nam kao stav, ali i kao novi predmet slikarstva, otkriva i istraživanja na planu čiste likovnosti, sa emotivnim, ličnim tumačenjem umetnosti, u autentičnoj radosti življenja, te ukazuje na okrenutost ka unutrašnjem svetu. Glavna tema Radovićevog slikarstva jeste vojvođansko selo, sa prepoznatljivom atmosferom optimizma, humanosti i čulnosti, u spontanoj, sudbinskoj ljubavi prema rodnom kraju. Cilj izložbe jeste da preko 22 uzorna dela iz svih faza umetnikovog stilskog razvoja nanovo osvetli Radovićev opus, vraćajući u fokus javnosti delo ovoga značajnog umetnika. Kustos izložbe u Spomen-zbirci je Jasmina Jakšić. 


Izložbom Petar Lubarda – heroika vizije, autorke Svetlane Jovanović, višeg kustosa Muzeja savremene umetnosti, obuhvaćeno je 26 reprezentativnih dela Petra Lubarde (1907–1974). Kroz postavku dela nastalih u periodu 1927–1967. godine može se pratiti geneza Lubardinog likovnog jezika od ranog sticanja prvih ozbiljnijih iskustava o savremenoj umetnosti, preko zenitne faze 1951–1956. godine, kada nastaju njegova najznačajnija dela, sve do vremena kada se monumentalnost i heroika prethodnog perioda povlači pred mnoštvom potpuno novih, disparatnih motiva. Petar Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih domaćih umetničkih figura 20. veka koji je u prelomnom trenutku ranih 50-ih godina raskinuo sa akademskim pogledom na svet i inaugurisao jednu novu kulturu slikarstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma. Kustos izložbe u Galeriji Matice srpske je Mirjana Brmbota, viši kustos. 


Tokom trajanja izložbi biće organizovana stručna tumačenja kustosa-autora, projekcije dokumentarnih filmova o umetnicima, kao i predstavljanje njihovih dela koja se čuvaju u zbirkama Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Stručno tumačenje Žane Gvozdenović izložbe Ivan Radović – od apstrakcije do predele čulnosti u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, biće održano 19. avgusta, dok će 27. avgusta Svetlana Jovanović predstaviti publici izložbu Petar Lubarda – heroika vizije u Galeriji Matice srpske. Sa ostvarenjima Petra Lubarde koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog publika će biti u prilici da se upozna 3. septembra, a naredne nedelje, 9. septembra, sa delima Ivana Radovića iz zbirki ove dve institucije. Kroz projekcije dokumentarnih filmova iz serijala Slikari i vajari Radio-televizije Beograd o Ivanu Radoviću, svakog četvrtka u Spomen-zbirci, i Petru Lubardi, svakog petka u Galeriji Matice srpske, publika će imati priliku da se bliže upozna sa životom i delom ova dva značajna umetnika, kroz kazivanja Lazara Trifunovića, eminentnog istoričara umetnosti. Dokumentarni filmovi o umetnicima se čuvaju u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke zahvaljujući saradnji sa Programskim arhivom Radio-televizije Beograd.


Početak svih pratećih programa predviđen je za 20 časova. 


Izložbe na Trgu galerija biće otvorene do 12. septembra 2010. godine.


 


Datum objavljivanja: 03.08.2010.