Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Muzej optografije - Derek Ogbourne (London)

Izlozba Dereka Ogbournea 'Muzej optografije' je svojevrsna optičko koncepcijska senzacija. Noć muzeja u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, 14. maj od 18 - 02 časova.

 


Ogbourne, koji je završio slikarstvo na londonskoj akademiji Slade i izlagao samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu  posvećen je umetničko istraživačkom poslu traganja za takozvanom poslednjom slikom. Njegovi crteži, izvedeni objekti, kao i video sa zvukom (koji će prevashodno biti predstavljeni u Gelriji Flu u otvaranju za Noć muzeja 2011) čine sastavni deo postavke koja je utemeljena na  naucnom fenomenu utiskivanja završne svetlosne slike na mrežnjači  evidenciji eksperimenata kod sisara i anatomski ispitanih životinja, ali i jednog slučaja kod ljudi. Priča o optografiji  zasnovana je na eksperimentima u Nemačkoj iz 1870, kada je Franz Christian Boll prilikom seciranja na zidovima mrežnjače krave pronašao vidljivu ljubičastu mrlju, pigment kasnije naslovljen Rodopsin, koji je imao svetlosnu osetljivost blisku fotografskom filmu. Ubrzo po ovom otkriću njegov zemljak Wilhelm Kühne  profesor  fiziiologije na  Heidelberg Univerzitetu preuzeo je Rodopsin da bi proizveo određen broj slika kod seciranih zečeva, a godine 1880,  putem hemijske reakcije preuzeo je i zadržao' fiksirao prvi ljudski optogram. Ovo je polazište za višemedijski sastav izložbe koju Derek Ogbourne kreira crtežima, nalazima, novinskim vestima, video filmom i fragmentima u ambijentu galerije.


Ogbourne je izlagao samostalno više puta u Londonu, South London gallery (gde su izlagali samostalno u poslednjih petnaest godina i Anselm Kiefer i Bill Viola, kao i Tracey Emin); Muzej optografije pokazan je u Kolnu 2007, kao i u društvu optometrista u Londonu 2008, kao i na izuzetno primećenoj izložbi u univerzitetskom centru u Heidelbergu 2010. o čemu svedoči i fenomen izložbene postravke kome se obratio i nemački nedeljnik 'Die Zeit'.  Ogbourne je stvaralac u širokom multimedijalnom predstavljanju gde se izumi,  video, fotogafije, predmeti, crteži , tekstovi i zvuk postavljaju kao arhivski nalaz tajne života. 


Ekskluzivnu postavku Muzeja optografije i Ogbourneovo gostovenje  pomoglo je Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije  i  organizuje se  u saradnji MSUV iz Novog Sada, FLU i agencije AIS iz Beograda, a inicijator i kustos je prof. Nikola Šuica.


 


Datum objavljivanja: 11.05.2011.