Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Muzej kneza Pavla

23. decembra u nekadašnjem zdanju Muzeja kneza Pavla, a danas zgradi Predsedništva Republike Srbije održana je promocija monografije Muzej kneza Pavla, a šira javnost će imati priliku da se sa monografijom Muzej kneza Pavla upozna u utorak 1. decembra u 19 časova u atrijumu Narodnog muzeja.


 


Na promociji koja je upriličena u zdanju Novog dvora, u kome je nekada živeo Muzej kneza Pavla, prisutne predstavnike javnog i kulturnog života su pozdravili dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja u Beogradu, gospodin Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije i kneginja Jelisaveta Karađorđević. Monografiji su prisutnom auditorijumu predstavili naši eminentni istoričari umetnosti: prof. dr Miroslav Timotijević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, muzejski savetnik Tatjana Bošnjak, kustos Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu i prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije. 


Osam autora monografije, a to su pored prof. dr Irine Subotić Lidija Ham-Milovanović, mr Veselinka Ninković, mr Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Aleksandra Petrović, Gordana Stanišić i dr Aleksandar Ignjatović u svojim tekstovima predstavljaju nastanak Muzeja savremene umetnosti i njegovo povezivanje s Narodnim muzejom, ustrojstvo Muzeja kneza Pavla, njegove istraživačke, izložbene, izdavačke, obrazovne aktivnosti, istražuje politiku razvoja zbirki, velike otkupe, arhitekturu Novog dvora, te adaptaciju istog u prostor Muzeja kneza Pavla.  Monografija Muzej kneza Pavla je napisana  sa željom da s različitih aspekata prikaže jednu od najznačajnijih faza u istoriji naše institucije. Ova monografija će čitaocima omogućiti da saznaju kako je Muzej kneza Pavla, kao jedna od nazjnačajnijih institucija međuratnog perioda uticao na evropeizaciju i modernizaciju Beograda, te kako je kroz spajanje nacionalne i evroprske baštine podpomogao izlazak Beograda na evropsku kulturnu scenu.




Šira javnost će imati izuzetnu priliku da se sa monografijom Muzej kneza Pavla upozna u utorak 01. decembra u 19 časova u atrijumu Narodnog muzeja.




Muzej kneza Pavla

Urednik dr Tatjana Cvjetićanin

Autori: prof. dr Irina Subotić, Lidija Ham-Milovanović, mr Veselinka Ninković, mr Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Aleksandra Petrović, Gordana Stanišić i dr Aleksandar Ignjatović.

2009, 303 strana, ilustr., 28 cm

Muzejske godine 3

Tekst je na srpskom jeziku

ISBN 978-86-7269-106-1





Monografija Muzej kneza Pavla predstavlja zbirku radova posvećenih jednom kratkom ali zanimnjivom periodu u istoriji Narodnog muzeja u Beogradu, kada je, spojen sa muzejom Savremene umetnosti (1926 – 1935), poneo naziv Muzej kneza Pavla (1935 - 1944). U tekstovima autori razmatraju ustrojsktvo ustanove, arhitekturu i adaptaciju Novog dvora, različite stručne aktivnosti, ulogu kneza Pavla Karađorđevića i Milana Kašanina u osnivanju i organizovanju Muzeja, kao i kulturnu klimu toga doba. Na pristupačan način, iz različitih vizura, oživeće se deo živog kulturnog života Beograda u godinama pred počatak Drugog svetskog rata. Knjiga je ilustrovana vrednom arhivskom građom, brojnim fotografijama i bogatom dokumentacijom iz javnih i privatnih fondova.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 



Datum objavljivanja: 26.11.2009.