Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Muzej grada Beograda

2009. godina svakako će ostati pre svega zapamćena kao godina tokom koje se obeležava jubilej 150 godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih slikara
Paje Jovanovića.

 


Muzej grada Beograda je u saradnji sa Narodnim muzejem, Galerijom Matice srpske i Gradskim muzejem iz Vršca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Beograda bio jedan od organizatora programa proslave. Tokom 2009. godine ponovo je posle restauracije otvoren Muzej Paje Jovanovića, u ulici Kralja Milana 21. Objavljen je Vodič kroz Muzej, postavljena spomen ploča na zgradi u Birčaninovoj ulici gde je umetnik stanovao, a u pripremi je i očekuje se polovinom januara 2010. i izlazak iz štampe monografije o Paji Jovanoviću, autora Nikole Kusovca.


Tokom 2009. godine Muzej grada Beograda realizovao je 7 izložbi, od kojih izdvajamo izložbu koja se prvo otvorila u Muzeju Mladenovca, a zatim bila preneta i u Konak kneginje Ljubice: "Život u glini - neolitska umetnost na tlu Beograda" autora Bisenije Petrović, Velibora Katića i Miloša Spasića.

Muzej grada Beograda gostovao je tokom 2009. godine u Narodnom muzeju u Šapcu, sa izložbom "Sirmijum",  na Univerzitetu Pompeu Fabra u Barseloni, sa izložbom "Ivo Andrić - nobelovac iz osame", u Galeriji Sportsko kulturnog centra Obrenovac i Narodnom muzeju Valjevo, sa izložbom "Neolitsko nasleđe na Crkvinama u Stublinama - istraživanja 2008".


Tokom 2009. godine Muzej grada Beograda objavio je nekoliko značajnih izdanja, koja sva moramo pomenuti:

1. Život u glini neolitska umetnost na tlu Beograda - figuralna plastika iz zbirki Muzeja grada Beograda, Bisenija Petrović, Velibor Katić, Miloš Spasić

2. Na bregu iznad reka, Beograd u vodičima za putnike (1800-1945), Đorđe S. Kostić

3. Muzej Paje Jovanovića, Jasna Marković

4. Graditelji Beograda 1815-1914, drugo izmenjeno izdanje, Divna Đurić Zamolo

U štampi su: Bazari i bulevari u Beogradu u 19. veku, Nataše Mišković i Godišnjak grada Beograda broj 55.


Održano je 9 tribina „Kluba ljubitelja istorije Beograda“ sa brojnim renomiranim učesnicima koji su nam kroz prizmu svog stručnog i naučnog rada približili neke aspekte beogradske istorije i kulture.


U okviru izložbe „Život u glini“ održane su tri dečije radionice, koje na najbolji način nastavljaju tradiciju rada sa decom i otvaraju put ka osnivanju Dečijeg kluba Muzeja grada Beograda u 2010. godini. Postavke pokretne izložbe "Anrić je kod Vas" u OŠ "Ivo Andrić" i Prvoj beogradskoj gimnaziji samo su početak planiranog edukativnog rada sa mlađom publikom, koji nameravamo da intenziviramo u 2010.


Tokom 2009. godine Muzej grada Beograda je učestvovao na tradicionalnim manifestacijama: Noć muzeja 16. maj - Konak kneginje Ljubice, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Tome Rosandića, Dani evropske baštine 12-21. septembar. Posebno bismo izdvojili veoma uspešno predstavljanje izdavačke delatnosti Muzeja grada Beograda na ovogodišnjem Sajmu knjiga 26.10.- 01.11.


Veoma važna je i realizacija  niza građevinsko-tehničih i konzervatorsko-restauratorskih radova u muzejima u sastavu MGB i to:


Muzej Paje Jovnovića, rekonstrukcija objekta, konzervacija i restaruracija ekponata i uvođenje fizičkog obezbeđenja objekta (otvoren za posetioce15.10.2009).

Muzej Ive Andrića, rekonstrukcija unutrašnjosti objekta (otvoren za posetioce 08.10.2009).

Zemunski muzej, tehničko-zaštitni radovi, hidroizolacija i uređenje dvorišta.

Konak kneginje Ljubice, uvođenje sistema protivpožarne dojave i spoljašnja rasveta (zahvaljujući Upravi za energetiku Skupštine Grada).

Legat Roberta Cihlera Gašparevića, tehnička zaštita objekta.

Muzej Tome Rosandića, fizičko obezbeđenje objekta.

Muzej u Mladenovcu, početak sanacije objekta i hitne popravke (uz pomoć Gradske opštine Mladenovac)

Zmaj Jovina 1, tehničko održavanje objekta


Trenutno se završava nabavka dodatne računarske opreme, neophodne za savremeni muzeološki rad i nastavlja rad na uvođenju druge faza jedinstvenog informacionog sistema i baze podataka (MIS).


U ovoj godini možemo se pohvaliti intenzivnijom saradnjom sa lokalnim samoupravama sa opštinama Stari grad, Savski venac, Zemun, Obrenovac, Mladenovac, Grocka.

U okviru saradnje sa Turističkom organizacijom Beograda veoma uspešno je realizovan program u Konaku kneginje Ljubice pod nazivom „Na kafi kod kneginje Ljubice“, koji se redovno održava svake subote u 12 časova.


Za februar mesec 2010. godine se planira zajednički nastup Muzeja grada Beograda, arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči, opštine Grocka, OD Radmilovac i NVO Žene Begaljice na Sajmu turizma u Beogradu. Namera nam je da predstavimo novi model organizovanja jednodnevnih turističkih programa, koji bi predstavili nedovoljno poznat kulturno-turistički potencijal prestonice.


Pored ovih aktivnosti Muzej grada Beograda je u 2009. imao uspešnu saradnju sa medijskim kućama iz Beograda i cele zemlje. Više desetina televizijskih priloga i emisija o Muzeju, brojni tekstovi u štampanim medijima, snimanje raznih dokumentarnih emisija i TV filmova u našim objektima, nekoliko konferencija za novinare, promocije knjiga, predavanja, posete najviših zvaničnika iz zemlje i inostranstva pokazuju da su vrata Muzeja grada Beograda uvek otvorena za Vas.


Portfolio Muzej grada Beograda


Datum objavljivanja: 27.01.2010.