Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Muzej detinjstva: Ambalaža konditorskih proizvoda

Javno vođenje kroz izložbu Muzej detinjstva: Ambalaža konditorskih proizvoda i razgovor sa umetnikom Vladimirom Perićem i dizajnerom Borutom Vildom. Nedelja, 17. april 2011. godine u 13 časova. Muzej savremene umetnosti Beograd / Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

 


Vladimir Perić: Muzej detinjstva / Ambalaža konditorskih proizvoda  


U Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića biće predstaljen deo desetogodišnjeg projekta Muzej detinjstva Vladimira Perića. Projekat je započet 2006. godine i podrazumeva foto arhivu, kolekciju igračaka, ambalaže, školskog pribora, sportskih rekvizita, kasica, lektire, albume sa sličicama, itd. Projekat Muzej detinjstva čini serija izložbi, koje ukazuju na pravac u kojem se formira zbirka ovog muzeja, koja bi 2016. godine mogla biti predstavljena u jednom novom prostoru. Podsećanja radi do sada je Muzej detinjstva bio predstavljen u Kulturnom centru Beograd, Domu kulture studentski grad, Muzeju primenjene umetnosti, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci i Gradskoj galeriji u Požegi. Na izložbi u Legatu Čolakovic biće prikazan izbor ambalaže konditorskih proizvoda za decu, kao što su bombone, bombonjere, nalepnice, kašičice za sladoled, itd. Artefakti prikazani na izložbi čine deo zbirke koju Perić formira poslednjih nekoliko godina. Svaki od tih artefakata nosi jedinstvenu energiju i emociju, bez obzira što su odbačeni od prethodnih vlasnika. 


Perićev Muzej detinjstva namenjen je onima koji su imali, kupovali, sećaju se ili se na druge načine prepoznaju u ponovo pronađenim lutkama, igrama... Namenjen je svima čije su istorije bar delom sadržane u ovoj naizgled nostalgičnoj i sentimentalnoj postavci. 


"Talentova kolekcija je važna zato što pruža uvid u teško dostupnu riznicu slatke efemerije kao što su papirići u koji se umotavaju bombone - to parče dizajna stvoreno je da posluži trenutku nečijeg konzumentskog zadovoljstva, a zatim da nestane u bespuću vremena. Limena ili kartonska kutija za slatkiše ponekad budu sačuvane da bi se u njima, recimo, čuvali neki sitniji predmeti, međutim papirić-omotač bombone će sačuvati samo neko ko je u tome video estetsko zadovoljstvo, ili je u pitanju nekakva uspomena, što je jednako zanimljivo i retko. U stvari, prosečan posmatrač će reći da je iznenađujuće da je nekome uopšte palo na pamet da sačuva tako nešto. Ali srećom, i to se dešava. Potreban je skoro detektivski rad da bi se sve to sakupilo, u čemu razume se leži draž. S obzirom da ne postoji institucija koja bi sistematski prikupljala kantice za mermeladu ili primerke keksova u obliku životinja, ovakve kolekcije zavise od radoznalih pojedinaca-tragača da bismo znali da je tako nešto uopše postojalo. Mnoge od eksponata sam prepoznao iz ćoškova vlastite memorije, i pomalo sam se začudio kada sam ih ponovo ugledao, nakon toliko godina. Hej! I ja sam jednom jeo sladoled upotrebljavajući te bizarne socijalističke plastične kašičice u obliku ptice. Možda o tome nikada ne bih ni razmišljao, da nije ove kolekcije..." 


Tekst je preuzet iz kataloga Dizajner autor ili univerzalni vojnik, autora Saše Rakezića alijas Aleksandra Zografa. 


Vladimir Perić je studirao grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama pod pseudonimom Talent i kao član grupe Talent Factory. Dobitnik je Politikine nagrade iz Fonda Vladislav Ribnikar 2006. za izložbu Made in Yugoslavia, održanu u Galeriji Haos. Trenutno radi na projektu Muzej detinjstva. Radove je objavljivao u časopisima: Domus, How, Graphics International, Blue, European Photography, Kvadart, Eterna, Reč, New Moment, Remont Art Magazin i u knjigama: Carson, D., 2ndsight  Grafik Design After the End of Print (Laurence King Publishing); Heller, S. & Ilic, M., Icons of Graphic Design (Thames & Hudson). 


Vladimir Perić trenutno radi kao profesor fotografije na Megatrend univerzitetu za umetnost i dizajn.


 


Datum objavljivanja: 13.04.2011.