Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Murali

Poziv na predavanje i demonstraciju tehnike slikanja, murala, profesora FPU Miroslava Lazovića, četvrtak, 29. marta u 18h u Galeriji SKC Novi Beograd. Autori programa: Nataša Brkić i Bojana Pokrajac.

 


Ciklus: "U kontaktu sa stvaralačkim činom"


MURALI


Govorni program i Galerija SKC Novi Beograd predstavljaju novi ciklus predavanja  na kojima u galeriskom, izlagačkom prostoru profesori demonstriraju tehnike, tehnologiju i umeće na licu mesta. Razotkrivanjem procesa nastanka umetničkog dela demistifikuje se stvaralački čin i pruža mogućnost da publika učestvuje u uzbuđenju i tremi umetnika i oseti atmosferu ateljea, inspiracije i kreativnog zanosa.


Kroz niz predavanja  mr Miroslava Lazovića- profesora FPU na glavnom stručnom umetničkom predmetu Zidno slikarstvo,  na temu tajni slikarskih tehnika i tehnologija,  otkrićete:

Kako nastaje mozaik? Šta je to zgrafito? Kako se slikaju freske?  A ako želite da naslikate mural ili odštampate grafiku  uz  pomoć studenata FPU savladaćete strah i radoznalost kroz zajednički proces rada.


Murali su slike urađene na zidu. Pojam označava slikarsku kategoriju, koja je postala poznata zahvaljujući pokretu koji je nazvan muralizam a koji je nastao u Meksiku početkom 20. veka.  Teme murala u početku su bile obojene socijalnom tematikom dok danas umetnici daju lični pečat prostoru i ponekad sterilne arhitektonske celine čine humanijim i životnijim. Iako rođeni u vremenu i pokretima protesta kao slobodni kreatvni izrazi naroda protiv vlasti, postepeno su sve više poprimali i estetsku vrednost. U današnje vreme postaju deo kulturnog turizma i obeležavaju jedan grad, kao naprimer Kraljevo u kome su profesor Miroslav Lazović i studenti zidnog slikarstva FPU naslikali 120 murala.


APRILSKI SUSRETI 2012.


Ciklus: ,"U kontaktu sa stvaralačkim činom"


SLIKANJE MURALA ISPRED SKC-a...


otvaranje: ponedeljak, 2. aprila u 19h 

2, 3, 4, 5. april: slikanje murala od 15h do 19h 


Mr. Miroslav Lazović,  profesor  FPU-i,  na glavnom stručnom umetničkom predmetu  Zidno slikarstvo, uz pomoć akademskog slikara Biljane Velinović i Snežane Đakonović i studenata FPU, upoznaće nas sa tajnama i tehnologijom nastanka murala  slikajući mural ispred SKC-a u prisustvu publike.


Profesor i studenti slikaće na temu "Diši SKC!"


autori programa: Nataša Brkić i Bojana Pokrajac


 


Datum objavljivanja: 27.03.2012.