Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mozaik malog formata VI

U utorak, 13. decembra, u 19 sati u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuškog 28, otvara se tradicionalna izložba Mozaik malog formata. Mozaik malog formata je jedan od brojnih projekata umetničke grupe Ametist koja u ovoj godini puni deset godina rada.


 


Grupa je osnovana 2001. godine, nakon moje prve autorske izložbe "Ktizma Teu" koja je okupila 12 mozaičara različitih generacija. Ne želeći da prekinemo saradnju, već da je usavršimo i poetski jasno definišemo oformili smo jezgro grupe Ametist (Olivera Gavrić Pavić, Petar Vujošević, Borislav Nježić i Snežana Marinković). Ime ovog predivnog dragog kamena je savršeno odgovaralo našim težnjama koje su išle u pravcu vraćanja mozaika na likovnu pozornicu, ali na savremen način. Ono što je krasilo antiku i srednji vek moglo je progovoriti ponovo, bez ikakvih ograničenja, svrsishodnosti, namene ili ideologije. Jednostavno, mozaik je naš lični intimni izbor.



Kasnije se grupi priključuju Ivan Pavić, Dragan Vasić i Gordana Šijački, i formiraju radni tim koji će kroz svoje projekte predstaviti radove 125 umetnika. Za deset godina kontinuiranog rada grupa "Ametist" je ostvarila svoj glavni zadatak, pokrenula je   istraživačke i umetničke procese na polju savremenog mozaika, kroz brojne izložbe, projekte, predavanja i javne radionice.



Izlagali smo širom Srbije, Crne Gore i Makedonije sa projektima:  "Sazvučje savremenog, antičkog i ranovizantijskog mozaika" , "Savremeni mozaik", "Apstraktno-konkretno", "Mozaik malog formata", "Album misterijskih životinja". Neki drugi projekti i izložbe kao "Omaž Aleksandru Tomaševiću" i "Zapis" osvetlili su značajne ličnosti vezane kako za savremenu mozaičku praksu tako i za arheološka istraživanja (Gordana Cvetković Tomašević).



Ideju za izložbu "Mozaik malog formata" dao je kolega Petar Vujošević i prva je otvorena 2006.  Naša namera je da ova godišnja izložba okuplja umetnike koji se u kontinuitetu bave mozaikom, kao i one koji žele da se okušaju u ovoj retkoj tehnici. Lakoću pristupa omogućava mali format izloženih mozaika koji ne sme da pređe 25x25cm. "Mozaik malog formata" se ove godine otvara šesti put i nećemo pogrešiti ako kažemo da su kroz ove izložbe prošli svi relevantni mozaičari Srbije i Crne Gore. Gostovali su kolege iz Bugarske, Makedonije i Hrvatske, a očekujemo da će se broj stranih umetnika stalno širiti.



Ova izlošba omogućava da se na jednom intimnijem galerijskom prostoru (Galerija Feniks u Beogradu, Tadeuša Košćućkog 28) predstavi u proseku tridesetak umetnika veoma različitih likovnih poetika. Mogu se videti trodimenzionalne mozaičke forme poput objekata, mozaički reljefi kao što je bila maska autorke Katarine Đorđević, zatim klasični liveni mozaici, poneki vrlo minuciozne izrade ili mozaici-asamblaži, odnosno kombinovane tehnike mozaika od kamena i drugih materijala (rad Dragana Vasića). Teme su takođe raznovrsne, od potpuno savremenih pop-art vizura, apstraktnih i konceptualnih aranžmana, do klasičnog portreta ili mozaičke ikone. Impozantan kontinuitet ove izložbe omogućava da se neki stalni autori prate iz godine u godinu, i da se njihov rad negde beleži i adekvatno vrednuje. Osim šire umetničke kritike, izložbu detaljno pregleda žiri grupe Ametist koji svake godine dodeljuje tri priznanja: Glavnu ili Počasnu nagradu, koja uključuje samostalno izlaganje u Galeriji Feniks za sledeću godinu i dve Plakete koje takođe izdvajaju neke radove kao naročito zapažene.



Posebno raduje sve veće interesovanje publike za ovu izložbu koja je izražena i u prodaji radova. Više nego bilo koji drugi Ametistov projekat, "Mozaik malog formata" je okupio široki krug mozaičara i postao pristupačan kako umetnicima tako i publici.


Portfolio Galerija Feniks


 



Datum objavljivanja: 02.12.2011.