Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mozaici Renate Trifković

U petak, 30. oktobra, 2009. godine u 19 časova u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuška 28, otvara se samostalna izložba mozaika autorke Renate Trifković, pod nazivom, "... ili nismo?!" Izložba se može pogledati do 14. novembra.

 


"Renata  Trifkovic u svome opusu od kreacionizma ka evolucionizmu, tj. ciklusu nize vrste, kako ga je ona nazvala, zeli prvenstveno da skrene paznju da nije sve kako teorije tvrde, a dosta se cinjenica zasniva na teorijama, jer cinjenica je proces ili dogadaj, do cijeg razresenja mozemo doci samo putem eksperimentisanja i proucavanja.  Kako je za svoj motiv izabrala gorile, bliske ljudima, gledala je da ih poveze sa poznatom Darvinovom teorijom i Knjigom Postanja. Da se malo poigra sa tom karikom koja nedostaje u bioloskom razvoju coveka, a uporednim verom da je covek od Boga stvoren."




Renata Trifkovic je rodena u Puli 1976. god. Od kraja 1994. zivi u Beogradu. Fakultet likovnih umetnosti je zavrsila u klasi prof. Gordana Nikolica 2003. Za vreme studiranja nagradena je za mozaik Nagradom" Delebdic" i Nagradom FLU, za slikarstvo Nagradom "Perspektive XXI". Clan je ULUSA od 2005. god. Za svoj rad nagradivana na izlozbama u Vrscu, Majdanpeku, Beogradu. Kao mozaicar radila je u ateljeu prof. Dure Radlovica, kod kojeg je kao mentora i zavrsila magistarske studije zidnog slikarstva 2008. godine. Sada radi kao asistent mozaicar u Ateljeu duhovne umetnosti Centro Aletti u Rimu. Ucestvovala je u izvedbi nekoliko hiljada kvadratnih metara mozaika po poznatim svetilistima i crkvama u svetu. Da pomenemo samo neke Lurd, Francuska; Fatima, Portugal; Sacred Heart University, Ferfield, NY; Madona Almudena, Madrid, i dr.


Portfolio Galerija Feniks


 


Datum objavljivanja: 27.10.2009.