Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mozaici Bisenije Tereščenko

U utorak, 4. oktobra u 19 sati u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba mozaika, autorke, Bisenije Tereščenko, pod nazivom, "I na nebu i na zemlji". Izložba traje do 18. oktobra, 2011. godine.

 


U okviru ciklusa nagrađenih autora,  na IV Bijenalu mozaika, 2010, Bisenija Tereščenko /1974/  se uvrstila među tri najbolja umetnika u ovoj tehnici. Ova mlada umetnica,  godinama se bavi tehnikom mozaika  i taj njen rad je izuzetno zapažen  po kvalitetu i posebnom senzibilitetu. I teme kojima se bavi su posebne, najčešće su to porodični portreti  i žanr scene, a magistarska izložba "Monumentalno u bajkama i mozaiku" je predstavila Biseniju kao vrhunskog mozaičara našeg prostora.




Likovni kritičar Dejan Đorić, posle nagrade na Bijenalu mozaika, za Biseniju Tereščenko kaže : "...Sasvim osobeno stvara neku vrstu poetskog realizma  u mozaiku koji se najviše približava uljanoj slici. To podrazumeva pipav, filigranski  precizan rad, zalaženje u detalje koje obrazuju sićušni kamenčići. Takvu minucioznu, minijaturističku organizaciju slike, može da sprovede samo nadarena umetnica. Kao retko gde u istoriji savremenog mozaika, u njenim ostvarenjima uočavamo odnose boja, svetla i senke, bogatstvo kolorita, linija i anatomsku doslednost dostojnu dobrih štafelajnih slikara. Sa suptilnošću koja ima mnogo od ženstvenosti, prevela je mozaik u druge pojavne nivoe od grube kamene slike otvorivši nove mogućnosti preporoda ove umetnosti".


 


Datum objavljivanja: 04.10.2011.