Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mozaici Anđelke Radojević

U utorak, 4. oktobra u 19 sati u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuškog 28, otvara se samostalna izložba mozaika autorke Anđelke Radojević. Izložba traje do 15. oktobra, 2011. godine.

 


Anđelka Radojević je rođena 1981. godine u Kraljevu. Diplomirala je na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu 2004., a specijalističke studije nastavila na Fakultetu Likovnih Umetnosti. Izlagala je na mnogobrojnim grupnim izlozbama u Srbiji, Makedoniji, Americi.  Njeni mozaici se nalaze na mnogim crkvama i manastirima, rezidencijalnim objektima i privatnim kolekcijama širom sveta (Amerika, Austrija,Španija,Srbija,Italija).


Nagrade i dostignuća:  


Međju bitnje mozaike od javnog značaja za grad Beograd smatra se mozaik Sv. Petra iznad ulaza u Topčidersku crkvu u Beogradu.


Nagrađivana u oblasti mozaika više puta:


- prva nagrada na konkursu "Portret korz vreme" 2004. , NUBS,Beograd


- signaled work na izložbi "Contemporary Mosaic Art " 2009. ,"Ciel Gallery", Charlotte, N. Carolina, USA


- Prva nagrada na izložbi "Mozaik malog formata 5"  2010. , Galerija "Fenix", Beograd


Učešće na kolonijama:


-predstavljala  Akademiju Lepih umetnosti na  četvrtoj studentskoj likovnoj koloniji "Dečje selo 2003." Sremska Kamenica


-predstavljala  Srbiju kao mozaičarka na "47.-oj  Međunarodnoj Strumičkoj  koloniji" u Makedoniji 2010.


 


"Da li je disparitet između realizma i apstrakcije toliko veliki kao sto nam se čini? Tradicionalno, realizam se povezuje sa preciznom percepcijom, gde su predmeti iz zivota i njihovi umetnički prikazi jasno prepoznatljivi i uporedivi. Apstraktna umetnost predstavlja predmete, ljude, ideje, emocije ili snove kroz lično sočivo autora, bez povezivanja sa poznatim utiskom koji nam je prepoznatljiv na javi.


Umetnost Anđelke Radojević istražuje dvoličnu dimenziju između realnosti i apstrakcije. Krećući se emocijama između ova dva oblika umetnosti, njeni mozaici su podsetnik da je uvek jezik umetnosti taj koji je presudan za uspeh nekog dela. Linija, oblik, svetlo, boja, prostor i tekstura nemaju predznak; oni su imuni na definicije realizma i apstrakcije.


Gospođica Radojević je magistrirala slikarstvo na Beogradskoj Akademiji Lepih Umetnosti, gde je diplomirala 2004. godine sa najvišim ocenama. Talenat koji je iskazala kao slikar je prepoznatljiv u njenim mozaicima bez obzira kojim se medijumom koristi. Od oblutaka, preko venecijanskog stakla, do prirodnog kamena, njeno slikarsko oko je uvek prisutno, kao i njeno besprekorno i prefinjeno umeće da strpljivo seče, oblikuje i inkorporira elemente u savršenu celinu. Ona jeste mlad umetnik, ali samo istinski majstor može da naslika takve bravure bez upotrebe slikarske četkice, već isključivo sa staklom ili kamenom."


Julie Nunez, spisateljica i privatni kolekcionar , USA


Portfolio Galerija Feniks


 


 


Datum objavljivanja: 02.10.2011.