Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Monografija SZ Pavle Beljanski

U sredu 9. marta 2011. godine u Galeriji – Legatu Petra Dobrovića u Beogradu (Kralja Petra 36/IV) sa početkom u 18 časova, biće predstavljena monografija Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

 


O knjizi će govoriti pokrajinski sekretar za kulturu u Vladi APV Milorad Đurić, kao i istoričarke umetnosti Branislava Anđelković, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, te Saša Brajović i Simona Čupić, docentkinje na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kao urednica monografije govoriće i Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Galerija – Legat Petra Dobrovića idealno je mesto za predstavljanje nove monografije, kao i same Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Ove dve institucije kulture povezuje pripadnost jednom vremenu i sličnom umetničkom senzibilitetu, kao i činjenica da se u fondovima Spomen-zbirke takođe čuvaju vredna dela Petra Dobrovića, savremenika i prijatelja Pavla Beljanskog. Nakon prvog, ćirličnog izdanja monografije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (2009), koje je prošle godine dobilo prestižnu nagradu Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije za publikaciju godine, krajem 2010. izašlo je iz štampe i latinično izdanje ovog kapitalnog dela.




Knjiga nudi sveobuhvatnu sliku o darodavcu, njegovoj kolekciji i instituciji u kojoj se zbirka čuva i prezentuje punih pedeset godina, a nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada stručnog tima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, istoričara umetnosti i drugih mnogobrojnih saradnika. Na 512 strana velikog formata sa preko 210 ilustracija u boji i više od 380 crno-belih reprodukcija, predstavljena su antologijska dela nacionalne umetnosti, ljudi i događaji iz istorije života kolekcionara Pavla Beljanskog i njegove zbirke, što ovo značajno delo svrstava u neizostavnu literaturu iz istorije umetnosti i muzeologije.




Monografija po obimu daleko prevazilazi jedan od osnovnih zahteva darodavca: da Spomen-zbirka bude reprezentativno predstavljena izdanjem u kojem će sva dela biti reprodukovana. Ovom knjigom ne samo da je ispunjen dati uslov, već su svi umetnički predmeti iz Kolekcije zastupljeni vrhunskim kolor-reprodukcijama kao i tekstovima sledećih autora: Goranke Vukadinović, Žane Gvozdenović, Stanislava Živkovića, Olivere Janković, Jasne Jovanov, Milane Kvas, Vanje Kraut, Irme Lang, Zvonka Makovića, Lidije Merenik, Ljubice Miljković, Svetozara Mirkova, Konstantina Novakovića, Tijane Palkovljević, Ljiljane Piletić-Stojanović, Vere Ristić, Ivane Simeonović-Ćelić, Olivere Skoko, Nade Stanić, Irine Subotić, Dragutina Tošića, Marte Đarmati i Simone Čupić. Uz raznovrstan dokumentarni materijal o delima, ova najobimnija celina knjige je ujedno i komleksna analiza jedne od najcelovitijih umetničkih zbirki prve polovine 20. veka.




U monumentalnoj publikaciji nastaloj u duhu savremenih tendencija multidisciplinarnog i komparativnog pristupa, moguće je sagledati ne samo istoriju jedne kolekcije i jedne institucije, već i vreme u kojem se Spomen-zbirka formirala, u kojem danas egzistira, kao i skicu za njenu buduću poziciju u nacionalnim i opštim kulturnim okvirima.

Objavljivanje knjige omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada.


 


 


Datum objavljivanja: 07.03.2011.