Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Monografija SZ Pavle Beljanski

Nova monografija Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kapitalno izdanje ove institucije, biće promovisana u četvrtak, 13. maja, 2010. godine u 18 časova u prostoru Spomen-zbirke.

 


O knjizi će govoriti: Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije, Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu i istoričarke umetnosti prof. dr Milanka Todić i mr Tijana Palkovljević. Nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada stručnog tima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, 25 vrsnih poznavalaca umetnosti i kulture 20. veka i brojnih saradnika, ova monografija, čiji je urednik upravnica Spomen-zbirke dr Jasna Jovanov, pruža sveobuhvatnu sliku o darodavcu, njegovoj kolekciji i instituciji u kojoj se zbirka čuva gotovo pola veka. Na 512 strana velikog formata sa preko 210 ilustracija u boji i više od 380 crno-belih reprodukcija, predstavljena su antologijska dela nacionalne umetnosti, ljudi i događaji iz istorije života kolekcionara i njegove zbirke, što ovo značajno delo svrstava u neizostavnu literaturu iz istorije umetnosti i muzeologije. Objavljivanje knjige omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada.




Po svome obimu, monografija daleko prevazilazi jedan od osnovnih zahteva Pavla Beljanskog naveden u Ugovoru o poklonu, sklopljenim sa IV AP Vojvodine 1957. godine, da Spomen-zbirka bude uvek reprezentativno predstavljena izdanjem u kojem će sva dela biti reprodukovana. U izdanju iz 2009. godine koje je pred nama, ne samo da su sva dela zastupljena vrhunskim kolor-reprodukcijama, već ih prate tekstovi o svakom delu sledećih autora: Goranke Vukadinović, Žane Gvozdenović, dr Stanislava Živkovića, mr Olivere Janković, dr Jasne Jovanov, mr Milane Kvas, mr Vanje Kraut, Irme Lang, dr Zvonka Makovića, dr Lidije Merenik, Ljubice Miljković, Svetozara Mirkova, Konstantina Novakovića, mr Tijane Palkovljević, Ljiljane Piletić-Stojanović, Vere Ristić, dr Ivane Simeonović-Ćelić, Olivere Skoko, Nade Stanić, dr Irine Subotić, dr Dragutina Tošića, Marte Đarmati i dr Simone Čupić. Uz raznovrstan dokumentarni materijal o delima, ova najobimnija celina knjige je ujedno i komleksna analiza jedne od najcelovitijih umetničkih zbirki prve polovine 20. veka. Njoj prethodi uvodni deo monografije, koji započinje tekstom Pavla Beljanskog iz 1962. godine, neposrednim iskazom o vrednosti zbirke rečima samog darodavca. Zatim slede tekst Jasne Jovanov o istoriji kolekcije pre i nakon osnivanja Spomen-zbirke, biografija Pavla Beljanskog autorke Milane Kvas, te osvrt na kolekciju viđen iz ugla književnika Radoslava Petkovića. U knjizi se još nalaze, nakon predstavljanja same zbirke, bogato ilustrovane biografije umetnika, poglavlje o arhitekturi zgrade sa tekstom mr Valentine Brdar i arhitektonskim ilustracijama Aleksandra Stanojlovića, iscrpna hronologija najznačajnijih događanja iz života Pavla Beljanskog i same Spomen-zbirke, te prateći ali dragoceni segment monografije koji obuhvata: literaturu o Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, izdanja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, indeks autora tekstova i reprodukovanih dela, registar.




U ovoj monumentalnoj publikaciji, nastaloj u duhu savremenih tendencija multidisciplinarnog i komparativnog pristupa, moguće je sagledati ne samo istoriju jedne kolekcije i jedne institucije, već i slike vremena u kojem se Spomen-zbirka formirala, u kojem danas egzistira, kao i skicu za njenu buduću poziciju u nacionalnim i opštim kulturnim okvirima.


 


Datum objavljivanja: 12.05.2010.