Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Monografija: Stevan Aleksić

U utorak, 30. juna u 13 časova, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu biće održana promocija monografije STEVAN ALEKSIĆ (1876–1923) autorke dr Jasne Jovanov. O knjizi će govoriti prof. dr Miroslav Timotijević, dr Saša Brajović i autorka.

 


Stevan Aleksić spada u red najznačajnijih srpskih slikara s početka dvadesetog veka. Školovao se na Kraljevskoj likovnoj akademiji u Minhenu, dok je stvaralaštvom bio vezan za teritoriju od Austro-ugarske monarhije, od današnjeg rumunskog Banata, Arada i Temišvara, do Vukovara na zapadu, od Budimpešte i Segedina na severu i Novog Sada, Bešenova i Klenka na jugu. Opredeljen za srednjoevropski umetnički milje, razvijao se na samosvojan način, istovremeno moderan u svom simbolističkom segmentu gde nastaje serija od četrdesetak čuvenih autoportreta, mnogobrojni portreti, religiozni, mitološki i istorijski sadržaji, a istovremeno anahron u slikanju istorijskog i religijskog žanra i u delu portretskog slikarstva.




U monografiji posvećenoj ovom slikaru autorka Jasna Jovanov se opredelila da aktuelnost najznačajnijeg i najvitalnijeg segmenta Aleksićevog opusa sagledava u kontekstu glavnih evropskih strujanja tog razdoblja, koje su obeleželi Aleksićevi uzori poput Lenbaha i Gizisa, već i velik slikar simbolističkog opredeljenja, Beklin, Štuk i Korint. Na taj način se, osvetljavajući Aleksićevo simbolističko slikarstvo, otvara i novo poglavlje u tumačenju srpskog slikarstva prvih decenija dvadesetog veka. Pored analitičko-teorijskog, ova studija poseduje i dragocen faktografski segment, s obzirom da sadrži detaljan katalog umetnikovih radova sa literaturom o svakom pojedinom delu, kao i iscrpan popis izvora i literature o Stevanu Aleksiću.




Obuhvatajući sve tematske, stilske i značenjske preokupacije umetnika, uz objavljivanje i analizu do sada nepoznatih ostvarenja jednog od najznačajnijih stvaralaca na prekretnici 19. i 20. veka, ova bogato ilustrovana, luksuzna publikacija, kroz perspektivu stvaralaštva jednog autora, predstavlja dragocen izvor u sagledavanju glavnih umetničkih i kulturnih tokova tokom jednog od najuzbudljivijih perioda u istoriji srpske države.

Monografija Stevana Aleksića objavljena je kao zajednički izdavački poduhvat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Odeljenja za likovne umetnosti Matice srpske u Novom Sadu.


 


Datum objavljivanja: 26.06.2009.