Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Monitoring proslave Oslobođenja Beograda

Kulturni centar Rex poziva sve zainteresovane za pitanja odnosa države i društva prema novijoj istoriji, da intenzivno prate najavljene događaje i dešavanja kao i medijsko izveštavanje povodom zvanične proslave sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.


 


Kulturni centar Rex poziva sve zainteresovane za pitanja odnosa države i društva prema novijoj istoriji, da intenzivno prate najavljene događaje i dešavanja kao i medijsko izveštavanje povodom zvanične proslave sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (jedna verzija programa dostupna je na http://www.tanjug.rs/novosti/145990/program-obelezavanja-70-godina-od-oslobodjenja-beograda.htm).



Pred vladajućim elitama je naizgled težak zadatak. Dosadašnju sveprisutnu revizionističku politiku i praksu treba da usklade sa svojim najnovijim otkrićem - da su Beograd od vlasti fašista i njihovih pomagača oslobodili upravo oni politički i vojni činioci (kao ilustraciju vladajuće politike sećanja izbegli smo imenovanje) koje već decenijama uporno pokušavaju da diskvalifikuju, potisnu ili jednostavno izbace iz službenog poretka i procedura kulture sjećanja.



Smatrajući da je za sve politički svesne građane i građanke kao i za celo društvo, važno da shvate kako će i zašto ovaj zadatak biti obavljen, diskusiji i analizi ovog već započetog poduhvata vlasti, opozicije kao i institucija i medija kojima upravljaju, posvetićemo deo predstojećeg seminara o ideološkim i kulturološkim osnovama aktuelnih revizionističkih i antirevizionističkih stavova.



Seminar će biti organizovan u drugoj polovini novembra u Kulturnom centru REX. Pozivamo vas da pratite navedena dešavanja i svoja zapažanja ili analize pošaljete organizatorima seminara do 5. novembra putem mejla: govorni.programi.rex@gmail.com





Autori i autorke odabranih priloga imaće priliku da ih predstave na seminaru.


 


Datum objavljivanja: 13.10.2014.