Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Moment of Movement Zorana Tairovića

Od 1. decembra, 2010. do 1. februara. 2011. u Muzeju grada Novog Sada, Dunavska 29, održava se izložba autora Zorana Tairovića, pod nazivom, "Moment of Movement ". Autor izložbe: mr Jelena Banjac, istoričar umetnosti, viši kustos .

 


Ciklus dela Moment of Movement je plod istraživanja i naučnog rada mr Zorana Tairovića, a predstavlja deo materijalne građe njegove doktorske disertacije. Sagledavajući kulturni fenomen umetnosti Roma i romske kulture u kontekstu evropske kulture, Zoran Tairović analizira pitanja da li postoji ili ne postoji romska umetnost, te vidljivost, odnosno nevidljivost romske umetnosti u istoriji. Autor nas vodi kroz istoriju i umetnost sagledane iz novog rakursa.


Monumentalna ulja na platnu, majestetični reljefi u aluminijumu, uljane slike i kolaži kružnih formi i slike malih formata na koži Tairovićevog ciklusa Moment of movement, sugestivne su alegorije večitih tema čovečanstva. Drevnim arhetipskim simbolima i ikonografskim rebusima prozivaju naše iskustvo i intuiciju. Poput alhemičarskog Magnum opus-a koji, opisujući transmutaciju olova u zlato otkriva tajnu duhovnog preobražaja onima koji su spremni da je spoznaju, čudesna alhemija Tairovićevih dela pokreće nas na razmišljanje i, potencijalno, na lični preobražaj.


Kreativnom interpretacijom koncepata i ideja, Tairović predstavlja sistem vrednosti u koji iskreno i duboko veruje. Razmišljajući o odnosu pojedinca i ideologija, prepoznajući i iščitavajući šifre u prirodi, čoveku i istoriji on simbolima, grafičkim elementima, slikanim kompozicijama i drugim pojavnim oblicima, izražava svoje stavove i ukazuje na opominjuću sliku sveta.

 

Ciklus dela Moment of Movement  autentičan je likovni izraz stavova Zorana Tairovića na teme raisizma, narastajućeg fašizma i njihovog uticaja na život običnog čoveka. Na intrigantan i provokativan način on demonstrira i razotkriva upotrebu simbola kao personifikacija ideologija kod različitih naroda. Duboko zainteresovan za sudbinu čoveka u kontekstima i okolnostima ideoloških predznaka, autor slika, stvara, snima filmove, govori i piše o pojedincu, o umetnosti, pa i o jednom narodu kao žrtvi ideologije, transparentno stajući na stranu žrtve.

 

Umetnik narušava i preuređuje mnoge datosti proširujući kontekste višeznačnog poimanja stvarnosti vremena u kome deluje. Okosnica ciklusa Moment of Movement jedna je od aktuelnih i centralnih tema 21. veka. Umetnost Zorana Tairovića sadrži duboko humanističku poruku slobode za čoveka. Slobode kao jedinog izvora kreacije i jedine vrednosti koja nije devalvirana, a za kojom savremeni čovek vapi, zarobljen u sistemu kauzalnih odnosa.


Akademski slikar mr Zoran Tairović (Novi Sad, 16. avgust 1966) autentična je pojava na aktuelnoj umetničkoj sceni. Prepoznatljiv po značenjski intenzivnom i samosvojnom delu. Perceptivan i aktivno zainteresovan za svet oko sebe, u izboru tema i motiva reaguje na društvene i političke kontekste okruženja. Istražuje relacije komunikacija unutar multikulturalnog društva, promoviše interkulturalne vrednosti i zalaže se za afirmaciju vrednosti najveće nacionalne manjine u Evropi. Izražava se u različitim medijima. Autor je i režiser više filmova u formi eksperimentalnog, umetničkog i dokumentarnog žanra, kompozitor opere, mjuzikla, filmske muzike i drugih muzičih dela. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja za stvaralaštvo u oblasti slikarstva i filmske umetnosti. Osnivač je i direktor Udruženja građana Interkulturalni Teatar III/40 u Novom Sadu.


mr Jelena Banjac, istoričar umetnosti


 


Datum objavljivanja: 07.12.2010.