Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Momčilo Moma Marković: Radovi na papiru

Galerija Haos nastavlja jesenju sezonu jednim posebnim omažom, retrospektivnom izložbom radova na papiru (uglavnom crteža i akvarela, ali i ulja na hartiji) nedavno preminulog umetnika Momčila Mome Markovića.


 


Ovaj projekat je naknadno planiran iz razloga što je dolazak uglednog francuskog akademika Žana Klera (Jean Clair) odgođen za proleće iduće godine, pa samim tim i planirana izložba i promocija filma, o radu italijanskog umetnika slovenačkog porekla Zorana Mušiča.


Momčilo Moma Marković (04.11.1927 - 28.5.2013) slikar, ilustrator i pedagog.  Karijeru je započeo još tokom studija na ALU satiričnim karikaturama na temu Informbiora, objavljivanim u Ježu i Studentu. Slikarstvo je učio kod Nedeljka Gvozdenovića i Marka Čelebonovića. Diplomirao je 1955. u klasi prof. Čelebonovića, a specijalni tečaj završio je 1958. godine. Bio je jedan od osnivača umetničke grupe "Danas", u kojoj su bili i Radomir Damnjan, Marko Krsmanović i Slobodan Pejović. Markovićeva velika samostalna izložba "Anatomija prostora", održana 1961. u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić stavlja ga u prvi red srpske apstraktne umetnosti.


- Mađjioničar do pola puta, pesnik od pola, Moma Maković je zapanjujući dresirao svoje KAKO da služi onom ŠTA. Tehnika ovih slika, divlja i elegantna kao panter, poslušno preskače prepone, podmeće ledja za ideje, priskače na poziv, napisao je u recenziji ove izložbe slikar Mića Popović. Iste godine, Marković dobija i Zlatnu paletu ULUS-a.


- Umetnost nije hir. U suštini svih stvaralačkih procesa u prirodi, pa i na mojim slikama je struktura. Ali koliko god da ta struktura, dobijena sudarom pigmenta i slikarskih veziva vizuelno pleni, bitno je da ona ima i svoj likovni smisao. Svaki detalj mora biti opravdan - i sam za sebe i kao deo celine. Suština moje slike jeste prostor, a struktura je magija u službi kompozicije, rekao je Marković u intervjuu povodom izložbe "Anatomija prostora" u galeriji Kulturnog centra Beograda 1988.


Marković je bio priznat i kao ilustrator. Plaketu Zlatnog pera dobio je 1965. i 1967. Više od tri decenije je bio stalni ilustrator lista Politika. Bio je i uticajan pedagog i penziju je dočekao kao profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. O Markovićevom opusu afirmativno su pisali Pedja Milosavljević, Mića Popović, Lazar Trifunović, Kosta Vasiljković i mnogi drugi. Slikar zdravog instinkta i fini poznavalac tehnoloških procesa, Moma Marković je iz uzajamnog odnosa boja i ravnih podloga izvukao snažne slikarske zaključke i uverljiva svedočanstva o ponašanju prirode (Pedja Milosavljević, predgovor kataloga izložbe "Anatomija prostora", paviljon Cvijeta Zuzorić 1961). 



Tekst za katalog za omaž u Haosu, sačinio je Srdjan Djile Marković, a izložba će biti otvorena do 14. novembra.

Izložbu otvara 15. oktobra u 20 h likiovni kritičar Kosta Vasiljković.


 



Datum objavljivanja: 11.10.2013.