Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

MoMA muzej, Njujork

U utorak, 29.maja od 9h (pre podne) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu boraviti grupa od desetak kustosa iz njujorškog Muzeja moderne umetnosti (MoMA).


 


Istrazivački tim MoMA muzeja iz Njujorka u Novom Sadu

PROJEKAT:Perspektive savremene i moderne umetnosti u eri globalne kulture_C-MAP


Ideja tima MoMA muzeja je upoznavanje sa neo-avangardnim umetničkim praksama 1960-ih i 1970-ih u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Kustosi MoMA muzeja su posebno istakli važnost posete Novom Sadu te upoznavanje sa novosadskom konceptualnom scenom 60-ih i 70-ih kao i sa umetnošću tog perioda u bivšoj Jugoslaviji.

Projekat C-MAP, koji sada ulazi u svoju treću godinu, jeste globalna istraživačka inicijativa MoMe vođena željom za produbljivanjem znanja sa ciljem da se omogući bolje razumevanje istorijskih imperativa i promenjljivih uslova u savremenom globalnom svetu umetnosti. Istovremeno, projekat će omogućiti da sagledamo zamišljenu budućnost iz perspektive teoretičara, kustosa, umetnika i istoričara iz celog sveta. Geografski fokus istraživačkog tima MoMA muzeja je trenutno usmeren na Brazil, Centarlnu i Istočnu Evropu i Japan.

Trenutno postoje tri C-MAP istraživačke grupe, od kojih svaka ima drugačiji fokus istraživanja u pomenutim geografskim oblastima. Grupe čine kustoski timovi MoMA muzeja, a u radnoj poseti Novom Sadu će boraviti grupa od desetak kustosa. Na sastanak su pozvani i novosadski umetnici koji su bili aktivni u navedenom periodu: Slavko Bogdanović, Balint Szombathy, Slobodan Tišma, Čeda Drča, Ratomir Kulić, Milan Živanović, Predrag Vranešević, Božidar Mandić, Predrag Šiđanin, Andrej Tišma .

Podsećamo da je MSUV 2007.godine realizovao izložbu Konceptualna umetnost kojom su prikazani primeri istorijske konceptualne umetnosti iz privatnih kolekcija kao i najvaţnije prakse analitičke, političke i konceptualne umetnosti.

Izložba je sadržavala tekstualne i dijagramske konceptualne radove, časopise, knjige umetnika i plakate. Posetioci izložbe imali su priliku da vide dela najpoznatijih umetnika u svetu savremene umetnosti kao što su: Joseph Beuys, Sol LeWitt, Art&Language, Joseph Kosuth, Lawrence Weiner, Robert Barry, Victor Burgin, Daniel Buren i niz drugih umetnika. Dragocen detalj izložbe je bio i njen dokumentarni karakter kojim je dat celovicelovit i detaljan uvid u jedan od najradikalnijih perioda savremene umetnosti kod nas i u svetu. Izložbu je pratila istoimena knjiga dr Miška Šuvakovića koja tumači istoriju i teorije konceptualne umetnosti u svetu i drugoj Jugoslaviji, a kojom je konačno zaokružueno višegodišnje sagledavanje avangardnih pojava krajem 60ih i 70ih godina u Vojvodini. Ovoga puta vojvođanski umetnici sagledani su, ravnopravno i uporedivo, u najširem mogućem kontekstu umetničkih praksi i zbivanja u svetu. Razmatrane su umetničke pojave koje prethode konceptualnoj umetnosti (dada, umetnost modernističkog, konceptualnog i postkonceptualnog slikarstva; minimalna umetnost; istorijska konceptualna umetnost (1966-1978); i umetnost posle konceptualne umetnosti (postkonceptualizam, neokonceptualizam i umetnost u doba kulture). Monografski su razmotrana delovanja konceptualnih umetnika Josepha Kosutha, grupa Art&Language i Grupe OHO.

Uz ove umetnike svetske reputacije bili su izloţeni i radovi najznačajnijih konceptualnih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije: Marina Abramović, Raša Todosijević, Neša Paripović, Radomir Damnjan, Grupa OHO, Goran Trbuljak, Braco Dimitrijević, Mladen Stilinović i niz drugih, uključujući i pomenutu reprezentativnu selekciju vojvoĎanskih umetnika.

Decembra 2011. MSUV je izložbom PRIMERI NEVIDLJIVE UMETNOSTI (digitalizacija zbirke konceptualne umetnosti MSUV) i projekatom Digitizing Ideas publici predstavio izbor umetničkih dela iz Zbirke konceptualne umetnosti.

Projekat Digitizing Ideas je sastavni deo regionalnog projekta koji se bavi digitalizacijom arhiva i zbirki praksi konceptualne umetnosti Centralne i Jugoistočne Evrope a sa idejom da se do kraja 2012. javnosti predstavi jedinstven internet portal sa digitalnom bazom podataka i naprednim alatima pretraživanja sadržaja.


 



Datum objavljivanja: 25.05.2012.