Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Moja religija Koste Kulundžića

Izlozba umetnika Koste Kulunđžića otvara seu utorak, 9. avgusta sa početkom u 19 časova u galeriji O3ONE na Andrićevom vencu br. 12. Izložba će trajati do 17. avgusta. Na istoj biće predstavljeni radovi iz poslednje kolekcije pod nazivom Moja religija.

 



Kosta Kuludzic je francuski umetnik srpskog porekla sa već izgrađenom svetskom karijerom. Njegova poslednja kontraverzna izložba Moja religija pozicionirala ga je nesumnjivo na pijedestal savremenog ikonopisca. Tanku liniju izmedju beskompromisne vere i terora, Kulunđžić pokazuje kroz veoma ekspresivnu naraciju stripa. Motivi Arhanđel Gabrijela koji pravi rogove kažiprstom i srednjim prstima, Svetog Đorđa kao vojnika koji boravi u egzotičnom raju ne odvajajući se od holivudskog mitraljeza upućuju na veoma strogu kriticku interpretaciju religijskog nasleđa. Humorističan ton i svirepa kritika na Kulunđžićevim radovima opravdavaju nade i očekivanja eminentnog slikara Vlade Veličkovića čiju je pažnju pomenuti slikar još na samom početku svoje karijere zavredeo.

 

Oduvek sam hteo da pokažem da Judita nije čista i nevina kako je prikazana u istoriji umetnosti. Ako je ona bila fatalna zavodnica koja je otsekla glavu neprijatelju svoga naroda, vojskovođi Holofernu, to je nešto fizički, konkretno… i ne može da bude kao da se ništa nije desilo. Hteo sam da pokažem i da su savremene devojke pobedile muškarce, ali da mi volimo da budemo poraženi. Uživamo u tome, lakše nam je. Klečimo na kolenima i govorimo: „Hajde, molim te, otseci mi glavu“. Krv i devojke, to je miks koji se svuda prodaje.- izgovara Kosta Kulunđžić.



Datum objavljivanja: 03.08.2011.