Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Modni žurnal Aleksandrije Ajduković

U četvrtak, 14. aprila u 20 sati u Gradskoj galeriji Požega, otvara se samostalna izložba fotografija autorke Aleksandrije Ajdukovič, pod nazivom, "Modni žurnal". Izložba traje do 1. maja.


 


Aleksandrija Ajduković je rođena 11. oktobra 1975. u Osijeku. Diplomirala je na Akademiji umetnosti „BK“ u Beogradu, odsek fotografija, u klasi Milana Aleksića. Od 2005. clan je ULUS-a, a od 2006. u statusu samostalnog umetnika. Završila master studije u Novom Sadu, u klasi Đorđa Odanovića. Gost student Marine Gržinić na klasi za postkonceptualnu umetničku praksu na bečkoj Likovnoj akademiji. Prošlogodišnja je finalistkinja Mangelos nagrade, dobitnica Henkel Art Award za mladog umetnika 2005. i 45. Oktobarskog salona. Kroz portetisanje slučajnih prolaznika, naturščika-modela na elaboriran i duhovit način beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture i lifestyle-a (ne)urbanih sredina.




Ciklus radova Aleksandrije Ajduković pod zajedničkim nazivom Modni žurnal iako izvorno potpada pod postkonceptualne strategije u okvirima savremene umetničke prakse, zapravo predstavlja jednu od značajnijih antropoloških studija rađenih na postjugoslovenskom prostoru od vremena raspada zajedničke države. Kulturološki i fenomenološki, u fokusu rada / istraživanja su lica koja bi u okviru razvijenijih klasnih klasifikacija sa engleskog govornog područja spadala u tipove C, D i E, tj. nominalno pod termine lower middle, working i underclass, ili se kretali u prostoru opštih pojmova unprivileged i dispossessed.



U srpskom društvu u kome su socijalne razlike izraženije od klasnih, gotovo svi učesnici bi se s lakoćom mogli podvesti pod pojam obespravljeni. Bilo da su državni službenici, samostalni preduzetnici, studenti, kvalifikovani i nekvalifikovani radnici, nezaposleni ili besposličari, oni se na prvi pogled kreću na marginama društvenih zbivanja, daleko od rukovodećih procesa koji presudno utiču na njihovu sudbinu. Oni čine planetarnu većinu, revolucionarni potencijal društvenih promena, do kojih, na žalost, već duži vremenski period ne dolazi.

Iz teksta Uroša Đurića Modni žurnal ili artikulacija kolonizovanog identiteta


 



Datum objavljivanja: 13.04.2011.