Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mlaz 2013.

Projekti Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj koje je osnovano 2009. godine, obuhvataju širok spektar aktivnosti i događaja među kojima su kreativne i edukativne radionice, društveno korisne akcije, rezidencijalni programi i umjetničke kolonije.


 


Projekti Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj (http://mymlaz.blogspot.com/), koje je osnovano 2009. godine, obuhvataju širok spektar aktivnosti i događaja među kojima su kreativne i edukativne radionice, društveno korisne akcije, rezidencijalni programi i umjetničke kolonije otvorene za umjetnike svih disciplina, literarni programi, predstave, samostalne i kolektivne izložbe, ... Kroz svoje djelovanje i kroz realizaciju svojih projekata MLAZ ima za cilj da pomogne u očuvanju, dinamiziranju i unapređenju kulturnog i umjetničkog života u Bosni i Hercegovini i da kreira prostor za međuetničku i međunarodnu kulturnu saradnju i razmjenu. MLAZ je utemeljen na uvjerenju da umjetnost ne poznaje granice, da je oživljavanje duha ključni element u procesu poslijeratne obnove i razvoja te da interkulturalno i umjetničko djelovanje imaju neprocjenjivu ulogu u ovom vitalnom procesu.

 

U okviru ovogodišnjeg projekta pod nazivom “Mlaz stvaralaštva i ujedinjenja“, 22. juna je otvorena Izložba mladih grafičara, na kojoj su svoje radove predstavili: ALEN BURAZEROVIĆ, AMIR ĆATIĆ, ERMIN KADIĆ, HIMZO SINANAGIĆ, BOJAN STOJČIĆ i ADI ŠOŠIĆ. Izložbu je otvorila grafičarka DŽENITA HUSEINOVIĆ. Četvrta Škola crtanja i slikanja za djecu i omladinu realizovana je od 29. juna do 1. jula, pod  stručnim vodstvom akademske slikarke SONJE RADAN, a učestvovalo je oko sedamdesetoro djece i mladih iz Počitelja, Čapljine, Stoca, Mostara i drugih gradova. Od 3. do 9. jula održana je kiparska kolonija u kojoj su učestvovale studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu  – NINA HAMZIĆ i DALILA MANSO, i mlada kiparka iz Srbije – MILENA OBRADOVIĆ. Društvo MLAZ je i ove godine učestvovalo u realizaciji Internacionalnog volonterskog kampa “I care for Počitelj 2013“ (12.7.-20.7.), u organizaciji AdriaticGreeNet. U petak, 19. jula, otvorena je Izložba grafika studenata i studentica IV godine Nastavničkog fakulteta, Odsjeka likovnih umjetnosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Na izložbi su učestvovali: MAIDA BRKIĆ, MIRELA ČERGIĆ, JASENKO DELIĆ, IRMA GUŠO, ŽELJKA KUTLE i SABINA MASLO. Od 23. do 29. jula, u prostoru Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj, održana je Regionalna umjetnička kolonija – radionica za ručnu izradu papira, u kojoj su učestvovali: NEBUSHE AJETI (Makedonija), NIVES ČIČIN-ŠAIN (Hrvatska), SELMA ĐULIZAREVIĆ KARANOVIĆ (Srbija), ŠEMSA GAVRANKAPETANOVIĆ (Srbija), MERIMA IVKOVIĆ (BiH), BRANIMIR KARANOVIĆ (Srbija), IVANKA VANA PRELEVIĆ (Crna Gora) i MILETA PRODANOVIĆ (Srbija).

U toku ove radionice, od papirne pulpe, žitke mase dobijene preradom (npr. novinskog otpada), uz dodatke i preradu drugog ekološkog otpada, učesnici su sami pravili papir za svoj rad ili kompletna umjetnička djela u tehnici papier-mâché. Kroz ovaj postupak, tehnologiju ručne izrade papira od otpadnog materijala, i kroz nastala umjetnička djela, raznovrsni otpad dobio je novu upotrebnu vrijednost i ponovo postao koristan čovjeku. Uz svrhu jačanja ekološke svijesti, radionica je imala za cilj da se kroz druženje, razmjenu stručnih iskustava i ideja umjetnici iz regiona međusobno bolje upoznaju i zbliže.

 

U petak, 2. avgusta u 20:00 sati, u galeriji MLAZ - Počitelj biće održano književno veče Iz novih rukopisa, u sklopu literarnog programa “Na kamenu u Počitelju“. Moderator je AHMED BURIĆ, a u programu učestvuju: ADISA BAŠIĆ, FERIDA DURAKOVIĆ, FADILA NURA HAVER, GORAN SIMIĆ, MILE STOJIĆ i FARUK ŠEHIĆ.


 



Datum objavljivanja: 03.08.2013.