Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mladi u Srbiji - lutanje i pripadanje

U Galeriji ARTGET Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5/I) u petak,12. novembra u 19 sati biće otvorena izložba fotografija Mark Nozemana, Holandija
"Mladi u Srbiji- lutanje i pripadanje".

 


Dvadeset dve fotografije Marka Nozemana iz ciklusa Mladi u Srbiji – lutanje i pripadanje rezultat su njegovog putovanja po Srbiji i njenom susedstvu tokom nekoliko poslednjih godina.




Izložba prikazuje portrete muškaraca i žena u urbanoj beogradskoj sredini, ali i u udaljenim planinskim zajednicama duž novih granica s Bosnom. Za razliku od tih fotografija, one iz Republike Srpske i sa Kosova snažnije odražavaju kako istoriju nedavnih ratova, tako i ostatke "stare", Titove Jugoslavije. Kada se stave jedne do drugih, ove fotografije omogućavaju razumevanje mentalnog i ekonomskog opadanja u Srbiji i njenom susedstvu. Ali one pokazuju i to da srpska omladina, bas kao i mladi ljudi širom sveta, ume da se provodi.

Postoji, dakle, izvesna protivrečnost u traganju za prošlošću u današnjoj Srbiji. Neobrađena prošlost jedva se i dogodila u kolektivnoj svesti. Ove fotografije su Markov pokušaj da vizuelno prikaže iskustva i identitet mladih. Fotograf nastoji da smesti pitanje identiteta u okvir nedavne balkanske istorije. Ali on na kraju pokazuje i jedan specifičan kontekst koji se odlikuje nedostatkom čvrstog konteksta: gleda li se na zapad ili na istok? U budućnost ili u prošlost? Ili se živi upravo u ovom času u savremenoj srpskoj realnosti?

                                                                             

Fotografski projekat Marka Nozemana trajaće još četiri godine kao komentar o procesima tranzicije i razvoja u mladoj Republici Srbiji i susednim balkanskim zemljama. Projekat se moze pratiti na Internetu: www.Pan-F.com, a završiće se 2014. godine objavljivanjem knjige.


 


 


Datum objavljivanja: 10.11.2010.