Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mladi dolaze u Platoneumu

U četvrtak, 25. marta, 2010. godine u 19 časova u Platoneumu, galeriji novosadsko ogranka SANU otvara se izložba slika i crteža Dušana Perića, Gorana
Kauzlarića i Petra Perića. Izložbu otvara Zoran Todović, akademski grafičar.

 


MLADI U PLATONEUMU 

Dušan Perić – Goran Kauzlarić – Petar Perić


Za jednu uglednu i tradicijom obojenu ustanovu, kakva je Galerija Platoneuma, ne postoji bolji znak vitaliteta od pozivanja mladih izlagača, negovanja novih generacija umetnika i razumevanja njihovih stvaralačkih puteva. Zato je ova zajednička izložba studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogadu obostrano značajna – i kao potreba same ustanove da prati likovnu scenu, i kao potreba mladih umetnika da se ogledaju upravo u jednom tako prestižnom prostoru, do nedavno namenjenon uglavnom formiranim ličnostima osvedočenih vrednosti. 

Izložba Dušana Perića, Gorana Kauzlarića i Petra Perića otkriva drugo, još uvek skriveno lice naše umetničke scene: radi se o trojici mladih stvaralaca koji tek trasiraju puteve života i rada ali koji su već uspeli da koncentrišu, pa i da iskažu snagu svoga kreativnog potencijala. Njihovi veliki aduti su otvorenost, znatiželja,  glad za znanjem i novim traganjima za iskustvima prethodnika da bi sopstveno bilo što bogatije ... Tako sva trojica, i Goran i Petar i Dušan analgamišu svoj intuitivni hod s širokim intelektualnim  pristupom i dobro utemeljenim učenjem. Sva trojica u Umetnosti vide široko, ogromno prostranstvo u kojem za svakoga ima dovoljno hrane  kojom se može doprineti stvaranju jednog drukčijeg, boljeg, potpunijeg života, obasutog duhovnim, istraživačkim i estetskim. 

U svojim radovima i Petar i Dušan i Goran tanano i postojano, strpljivo i planski ispituju različite nivoe odnosa – forme i prostora, prostora i pokreta, pokreta i boje, boje i materije, materije i forme, plošnog i voluminoznog, čvrstog i mekog, živog i neživog, dodira i lebdenja, pojedinačnog i grupnog, izdvojenog i vezanog ... Figurativna, tačnije antropomorfna materija njihova je zajednička preokupacija, ali sa različitih pozicija i senzibiliteta. Sva trojica mladih umetnika toj materiji pristupaju ne zbog toga da bi nam preneli neki prizor ili ličnu priču, već da bi što što temeljnije istražili apstraktne odnose koje živimo u konkretnim situacijama naše svakidašnjice. Postavili su sebi veliki zadatak koji će, sigurna sam, znati izvanredno da odbrane. A u to će se, verujem, uveriti i svaki posetilac ove izložbe.

Širom otvorena vrata Galerije Platoneuma znak su koji nam svima mnogo znači.




Beograd, februara 2010.  Irina Subotić  profesor emeritus


 


Datum objavljivanja: 22.03.2010.