Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mladen Miljanović: Vrt uživanja

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Beogradu, Mladen Miljanović se predstavlja radovima koje je izložio na 55. Bijenalu u Veneciji 2013. godine kao predstavnik BiH. Izložba traje do 20. septembra, 2014. godine.


 


Ovaj renomirani umetnik mlađe generacije iz Banja Luke nije nepoznat beogradskoj javnosti. Njegovi radovi su mogli da se vide na izložbama Korkoran (Salon MSUB, 2007), Međuprostor (KCB, 2008), 49. i 53. Oktobarski salon (Beograd, 2008 i 2011).



Izložba koja će biti predstavljena u Likovnoj galerija KCB-a ima naslov Vrt uživanja i realizovana je u konceptualnom okviru kao reminiscencija na triptih Vrt zemaljskih uživanja (oko 1500) čuvenog renesansnog slikara Hijeronimusa Boša. Ovaj mističan i provokativan rad holandskog umetnika, bio je Miljanoviću inspiracija da stvori društveno angažovano umetničko delo koje tеži višеdimеnziоnаlnој istоriјskој pеrspеktivi, sа јаkim kоnоtаciјаmа kоје zаlаzе u sоciјаlnо-pоlitički, еtički, еkоnоmski i kulturni kоntеkst istоčnоеvrоpskоg društvа iz kојеg umеtnik dоlаzi. Ideja koja stoji iza celog projekta Vrt uživanja jeste da su neobuzdane ljudske želje i lične istine potčinjene kolektivnom apsurdu savremenosti, što je tipično za Bosnu u kojoj je umetnik rođen.



Projekat se sastoji iz tri uzajamno povezane celine: mermerni triptih, instalacija i video rad. Posebnost ovih radova čini njihova izvedba. Naime, Miljanović je koristio tehniku graviranja na nadgrobnim spomenicima, što je vrlo tipično za Balkan, da bi na granitnim pločama na hiperrealističan način predstavio splet univerzalnih ljudskih želja i stremljenja. U video radu Slatka harmonija apsurda snimljeni su članovi Banjalučke filharmonije koji sviraju, svako za sebe, svoje omiljene kompozicije, odražavajući na taj način heterogenost i kulturnu dinamičnost BiH. U okviru ovog projekta Miljanović je pozicioniran kao aktivista čiја sе umеtničkа prаksа nа sаsvim оdrеđеn nаčin pоstаvlја i kао mоdеl kојi оmоgućаvа dеlоvаnjе iz lоkаlnе srеdinе. Nјеgоvо аktuеlnо, rеlеvаntnо, glоbаlnо sаznаnjе, prоmišlјеnо krоz lоkаlni kоntеkst, stvаrа nоvu i јаsnu umеtničku spоznајu, kоја је bitаn оznаčitеlј cеlоg rаdа.



Projekat se realizuje uz partnersku saradnju Kulturnog centra Beograda i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.





U petak, 29. avgusta u 13 sati u Likovnoj galeriji biće organizovan razgovor sa umetnikom i prezetacija njegovog rada.


 



Datum objavljivanja: 29.08.2014.