Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mitsko nasleđe i nemušti govor slike

U četvrtak, 17. septembra 2009. u 19 časova u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvara se izložba slika, akvarela, grafika i fotografija "Mitsko nasleđe i nemušti govor slike", Ljubice Mrkalj, multimedijalnog umetnika, koja živi i stvara u Parizu i Beogradu.

 


Izložbu je organizovalo Odeljenje umetnosti Biblioteke grada Beograda u okviru manifestacije "Dani evropske baštine".




Ljubica Mrkalj rođena je na dnu Panonskog mora sredinom dvadesetog veka, studirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1966. do 1971. godine u klasi profesora Mladena Srbinovića gde je i magistrirala na postdiplomskim studijama 1973. godine kod istog profesora. Iste godine odlučuje se za odlazak u Pariz gde i danas živi i radi. Od 2000. godine boravi često i u Beogradu. Pored slikarstva piše poeziju i prozu, bavi se umetničkom fotografijom i performansom, inscenirajući provokativne nastupe.




Od 1966. učestvuje na preko sto dvadeset kolektivnih i na više od trideset samostalnih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Španiji, Belgiji...Ona se afirmisala već sa prvim izlaganjima kao student trećeg stepena na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Bila je primećena kao daroviti umetnik od likovne kritike u medijima. Početkom sedamdesetih odlazi u Pariz gde nastavlja da stvara ali je redovno prisutna na značajnim kolektivnim i samostalnim izložbama kod nas. U Parizu je njeno slikarstvo ubrzo zapaženo i prihvaćeno zbog originalnosti. Poznati teoretičari i istoričari umetnosti Žan Kler (Jean Clair), Mišel Random (Michel Random), Gij Skarpeta (Guy Scarpetta), Iv Kobri (Yves Kobry) i drugi pisali su o njenom kompleksnom delu sa epitetima kao onirično, romantično, barokno i klasifikovali ga kao poetski i magični realizam. Na ovoj izložbi ona se predstavlja sa slikama, akvarelima, grafikama i umetničkim fotografijama tematski vezanim za mitsko nasleđe u Evropi.




Izloženi radovi su neobične ikonografije sa motivima simboličnog značenja. Omiljeni motivi su joj pejzaži inspirisani grčkim ostrvima i sredozemnim morem, koji služe kao pozornice za novu predstavu starih mitova. Njene bele žive prirode sa plodovima mora i predmetima alegorijskog značenja govore o prolaznosti života i vremena. Na izloženim radovima prepliću se stvarnost i snoviđenja.Minuzicoznom analizom brojnih pojedinsti simboličnog značenja ona prikazuje raznovrsni svet asocijativnih oblika. Umetničko stvaralaštvo Ljubice Mrkalj odlikuju suptilni slikarski rukopis, koloristička senzibilnost, konstruktivni crtež koji ističe formu, lirska transpozicija prirode i autentična poetika.




Izložba traje do 2. oktobra 2009. godin


Ivanka Lazović, kustos izložbe


 


Datum objavljivanja: 09.09.2009.