Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mitologija Sazvežđa

Izložba Milice Živadinović će biti predstavljena u umetničkom prostoru "Pariski krug" u Eurocentru, Makednoska 30, Beograd, od 15. juna 2010. i trajaće do 5. jula 2010. godine.


 


Posle ciklusa slika inspirisanih kosmičkim predelima uspešno predstavljenih u okviru projekta Kosmička Harmonija u Domu omladine, Galeriji Atrijum Biblioteke Grada Beograda i Galeriji Macola u Drvengradu na Mokroj Gori tokom 2009. godine, a premijerno u SKC-u 2008. godine, Milica Živadinović donosi u svoj grad novi serijal slika pod nazviom "Mitologija Sazvežđa".


Kosmičke teme prvobitno su inspirisale Živadinovićevu 2007. godine, od kada na inventivan i savremen način obrađuje paralele između istorije starih civilizacija, astronomije i savremenog umetničkog izraza.


Prvi ciklus pod nazivom – Kosmooko ili Cosmic’Eye – razvijao se od 2007. godine u pravcu imaginarnih kosmičkih pejzaža LandSpaces. Jedan od aspekata realizacije projekta bile su i radionice sa decom koje su na indirektan način inspirisale novonastali ciklus – Mitologiju sazvežđa. Posle kosmičkih pejzaža i svemirskih okulusa, Živadinovićeva se na sebi svojstven način vraća na figuraciju i tradicionalan umetnički izraz.


Beogradska publika će od 15.06.2010. imati priliku da uroni u ovaj fantazmagoričan svet galaksija i zvezdanih predela koji na duhovit način transponuju grčku mitologiju i bude ono najlpemenitije u nama – radoznalo dete koje pita "Zašto?" i "Kako?" 


Milica Živadinović rođena je 1975. godine u Beogradu, živi i radi u Parizu od 1999. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Versaju 2001. godine, kao stipendista Francuske Vlade. Magistrirala 2005. godine, trenutno  Doktorant  na pariskom. Autor je mnogih samostalnih izložbi u Francuskoj i Srbiji, učesnik na brojnim kolektivnim izložbama od 1999. godine. Član ULUS-a od 2008. godine.


 



Datum objavljivanja: 14.06.2010.