Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Misli o Drugima - Misli o sebi

U utorak, 24. aprila, u 19 sati, otvara se izložba "Putovanje u svet naših želja". Na izložbi že biti predstavljeni digitalni kolaži - rezultati radionice koju je umetnica Rena Raedle vodila sa mladima romske nacionalnosti uzrasta od 10 do 15 godina u Leskovcu.

 


Na radionici koja je trajala od 9. do 11. aprila, umetnica je razgovarala sa učesnicima i učesnicama o njihovim snovima i stremljenjima, ali i preprekama koje imaju u njihovom ostvarivanju i na taj način pokušala da dekonstruiše uspostavljeni stereotipni prikaz romske manjine, kao i da mladim Romima otvori prostor da se slobodno izraze i aktivno menjaju svoju društvenu ulogu. Sedmoro polaznika i polaznica radionice svojim radovima je pokazalo na koji način žele da se predstave svetu, koja im je najveća želja u životu, šta bi želeli da rade i o čemu sanjaju. Na izložbi ćete imati prilike da vidite radove Marije Saitović, Sade Šabanović, Cace Demirović, Nezira Šaćirovića, Danijele Amzić, Slavice Bećirović i Emilije Ajdarević. Radovi su od 18. aprila izloženi i u Domu kulture Roma u Leskovcu. Radionica i izložba «Putovanje u svet naših želja» realizovani su u saradnji sa Resurs centrom Leskovac i Domom kulture Roma Leskovac.


Nakon otvaranja izložbe Slobodna zona će predstaviti tri filma koji u svom fokusu imaju temu diskriminacije po nacionalnoj osnovi: Nevidljivi policajac (r: Laid Al-Juneidi); Ja, moja porodica i Vudi Alen (r: Laura Halilović); i Od zrna do slike (r: Branko Ištvančić). Mini turneja filmova SLOBODNE ZONE u okviru projekta MISLI O DRUGIMA - MISLI O SEBI održava se u osam gradova Srbije, sa ciljem da informiše najširu publiku i podstakne debatu o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji u svetu. Ovi filmovi se prikazuju u još sedam gradova u Srbiji. Leskovcu, Nišu, Požezi, Zrenjaninu, Preševu, Lazarevcu i Bačkoj Palanci.


U petak, 27. aprila, takoše u Kulturnom centru REX, sa početkom u 12 časova, biće održana debata o institucionalnom tretmanu rada "Cigani i psi" Zorana Todorovića. Cilj debate je da razmotri ulogu institucija u produkciji i prezentaciji konkretnog rada, što nije bila tema diskusija koje je rad do sada izazvao. Na debatu su pozvani predstavnici institucija koje su rad koproducirale ili prezentovale i afirmisale u javnosti, kao i izabrani gosti iz zemlje, regiona i inostranstva, umetnici, teoretičari, kustosi, pravnici, aktivisti organizacija koje se bave afirmacijom i zaštitom ljudskih prava, kako oni koji su u dosadašnjim osvrtima, kritikama i diskusijama uzimali učešće, tako i oni koji nisu do sada javno iskazivali stavove u vezi sa samim radom ili njegovim institucionalnim tretmanom. Na debati će, između ostalih, govoriti Suzana Milevska (teoretičarka umetnosti i kustoskinja, Skoplje, MK), Mia David (v.d. direktorke Kulturnog centra Beograda), Jelena Vesić (nezavisna kustoskinja i kritičarka umetnosti, Beograd), Sunčica Ostoić (nezavisna kustoskinja, Zagreb, CRO), Milan Antonijević (pravnik, Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava, Beograd) i drugi učesnici i učesnice koji se bave srodnom problematikom u umetničkoj i političkoj sferi ili iz drugih razloga pokazuju interesovanje za ceo ovaj slučaj i njegove moguće pravne, kulturne ili političke reperkusije.


Debata je deo programske linije Raskršća istok-zapad (Crossroads East-West) u okviru trogodišnjeg projekta Engine Room Europe koji je podržan od strane Evropske komisije i Ministarstva za kulturu Republike Srbije.


Filmski festival Slobodna zona predstaviće tri filma 26. aprila u Domu kulture Abdula Krašnica (Abdullah Krashnica), Preševo i od 27. do 29. aprila u Kulturnom centru Bačka Palanka.


Raspored prikazivanja filmova:


Četvrtak, 26. april

Dom kulture Abdula Krašnica (Abdullah Krashnica), Preševo

14:00 Od zrna do slike (Hrvatska/Srbija 75 min, 2011. Reditelj: Branko Ištvančić)

16:00 Ja, moja ciganska porodica i Vudi Alen (Italija, 50 min, 2009. Rediteljka: Laura Halilović)

18:00 Nevidljivi policajac (Holandija/Palestina/Ujedinjeni Arapski Emirati, 59 min, 2011. Reditelj: Laid Al Juneidi

Kulturni centar Bačka Palanka

petak, 27. april

17:00 Nevidljivi policajac (Holandija/Palestina/Ujedinjeni Arapski Emirati, 59 min, 2011. Reditelj: Laid Al-Juneidi)

subota, 28. april

17:00 Od zrna do slike (Hrvatska/Srbija 75 min, 2011. Reditelj: Branko Ištvančić)

nedelja, 29. april

17:00 Ja, moja ciganska porodica i Vudi Alen (Italija, 50 min, 2009.  Rediteljka: Laura Halilović)


 


 


Datum objavljivanja: 23.04.2012.