Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Miško Pavlović: Unutrašnja svetlost

U četvrtak 21. juna u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, otvara se izložba slika Miška Pavlovića pod nazivom "Unutrašnja svetlost". Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti, Vesna Kruljac.


 


Miško Pavlović (1965) na izložbi u Prodajnoj galeriji Beograd izlaže najnoviji ciklus slika nastao je u periodu od 2006. do 2011. godine. Slike predstavljaju nastavak istraživanja započetog 2007. godine u serijalima  Vanitas i Figura de situ viscerum – Memento mori. Sada u radovima iz serije O mitovima i strahovima autor obrađuje ikoničku – predstavljačku podlogu mita, ponekad menjajući tok opisanih događaja, ili osobina njegovih protagonista. Često kombinuje mitove različitih drevnih kultura sa likovima iz bajki i stvara novonastale duhovite situacije. Ova postavka koncipirana je kao blago ironičan komentar na slabosti savremenog sveta.



"Slike Miška Pavlovića utemeljene su na proučavanju i značajnom poznavanju istorije umetnosti, a pronicljivošću u izboru i definisanju odabranih motiva, autor na oseben način primenjuje postupak transformacije klasičnih obrazaca.

...

Potraga za unutrašnjom svetlošću, koja je konstanta svih Pavlovićevih slika, ukazuje na autorov stav da čovek svojim postupcima utiče na okruženje, da je zapravo određen onim što čini, s obzirom da se sve u prirodi prožima, da su svi elementi objedinjeni i višestruko povezani. Pavlović stvara delo-konstrukt, determinisano logikom i dinamikom struktura dve oblasti, prirode i kulture, kao dva opozitna i istovremeno analogna sistema." (iz teksta kataloga: Žaklina Ratković)





Miško Pavlović je diplomirao o imagistrirao na katedri za slikarstvo FLU. Od 1991. godine je stipendista francuske vlade i boravi u Cite Internationale des Arts, Pariz. Od 1991. do 1993. radi u litografskom ateljeu Pons gde sarađuje sa umetnicima predstavnicima Novih realista, Kobra i Pariske škole. Član je ULUS-a, ULUPUDUS-a i Maison Des Aristes. Osnivač je pokreta Topiary Art Trust (TAT). Objavljuje periodično tekstove iz likovne umetnosti u stručnim i nedeljnim časopisima.  Do 2008. predaje na Akademiji umetnosti slikanje i crtanje gde je i šef katedre slikarstva, a od 2008. godine prelazi na Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao na 25 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Osim slikarstva bavi se grafikom i ilustracijom, kao i projektima u javnom prostoru. Radovi mu se nlaze u nekoliko domaćih muzeja kao i u brojnim stranim privatnim i javnim kolekcijama.


 



Datum objavljivanja: 21.06.2012.