Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Miron Mutaović / Dolazimo po vas

U petak, 19. novembra u 19 časova u Gradskoj galeriji Požega, otvara se samostalna izložba autora, Mirona Mutaovića, pod nazivom, "Dolazimo po vas". Izložba traje do 7. decembra.

 


O autoru: Rođen 1973. godine u Beogradu. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1997. godine. Magistrirao slikarstvo na istom fakultetu 2000. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Živi u Beogradu i radi kao profesor na Odseku za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Učestvovao na trideset sedam grupnih izložbi, a trinaest puta samostalno izlagao.


Miron Mutaović je umetnik čija preokupacija zalazi u sfere transcendentalnog. Naime, autor nam postavlja jednu vrstu zagonetke uvlačeći i samog posmatrača u dinamičnu stvaralačku igru. Smatrajući da se čovekova podsvest ponaša kao memorija kompjutera Miron pronalazi kreativne impulse na pomalo čudnom mestu : na "racunarskom  đubretu interneta", kako sam kaže.


U moru opširnih i raznovrsnih informacija koje nam pruža savremena digitalna tehnologija istražuje mentalne impulse koje stvaraju nasumično odabrane slike. Dakle, slike odabrane metodom slučajnog uzorka kao neka vrsta vizuelne metafore postaju povod za nastanak čitavog kompleksnog projekta.


Mozda najbolje objašnjenje za njegov rad pronalazimo u čuvenoj misli poznatog filozofa: "Mi živimo dan za danom daleko, s one strane naše svesti. Nesvesno živi u nama, a da mi to ne znamo. Sto više nadvladava kritički um - život postaje siromašniji, ali što više nesvesnog i što više mitova uspevamo da privedemo svesti toliko više života u sebi objedinjujemo..."  Karl Gustav Jung


Radmila Kostić


Datum objavljivanja: 18.11.2010.