Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mirnodopski radovi - Mirko Ilić

Izložba: "Mirnodopski radovi - Mirko Ilić, Retrospektiva 1975 - 2011: strip / ilustracija / dizajn / multimedija". Autor projekta: Miloš Jovanović; Kustoskinja MSUV: Gordana Nikolić; Kustoskinja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeke: Sabina Salomon

 


MIRNODOPSKI RADOVI - MIRKO ILIĆ  Retrospektiva 1975–2011: strip / ilustracija / dizajn / multimedija

Studio Hammer u koprodukciji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeke

Autor projekta: Miloš Jovanović

Kustoskinja MSUV: Gordana Nikolić

Kustoskinja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeke: Sabina Salomon

Otvaranje: utorak, 25.10.2011. u 19 sati, kroz izložbu vodi Mirko Ilić

Trajanje: 25.10 - 15.11.2011.

www.msuv.org




Izložba MIRNODOPSKI RADOVI - MIRKO ILIĆ _Retrospektiva: strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975–2011 umetnički događaj koji će publici pružiti priliku da se upozna s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga veka pokrenuo novi talas zanimanja javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao izuzetne rezultate širom sveta.


Studio Hammer iz Novog Sada realizuje ovaj projekat u koprodukciji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, gde se deo retrospektive nalazi. Izložba ima ideju da apostrofira izuzetno jak socijalni angazman Mirka Iliæa, koji je kroz svoje radove nepogrešivo "potkazivao" probleme savremenog sveta, pokušavajuci da na svoj način svet učini miroljubivijim mestom.


Mirko Ilić je rođen 1956. u Bijeljini. Karijeru je započeo 1975. kao autor stripova u zagrebačkoj grupi Novi kvadrat, kada počinje da objavljuje i ilustracije u Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Startu i Danasu. Posle samo nedelju dana od dolaska u Njujork,1986, dobija da radi naslovnu stranu magazina Time. Pošto je oduvek radio kao freelancer, mesto art direktora magazinaTime bio mu je prvi stalni posao. Posle Time-a, radi i kao art direktor New York Times-a.


Živi u Njujorku, gde je vlasnik Mirko Ilić Corp, studija za grafički dizajn, 3D i kompjutersku grafiku i filmske špice. Među njegovim klijentima su, pored ostalih, Washington Post, Wall Street Journal, Sony Music, Nike, Warner Bros. Mirko Ilić, autor stripa, ilustrator, grafički dizajner i art direktor, i danas pomera zacrtane granice. Njegovi radovi su deo stalnih postavki u muzejima širom sveta.


Predaje dizajn i ilustraciju na postdiplomskim studijama na Cooper Union i School of Visual Arts u Njujorku, i koautor je knjiga "Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design", "Handwritten" te "Design of Dissent". Njegovi radovi su društveno odgovorni, politički angažovani, govore jezikom koji razume ceo svet. Poslednjih deset godina radio je i u Srbiji (novi vizuleni identitet lista Politika, logo fonda dr Zoran Ðinđića, Memorijalni centar Sajmište, itd).




Više o umetniku na www.mirkoilicdesign.com


 


 


Datum objavljivanja: 20.10.2011.