Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mirko Ilić - Mirnodopski radovi

U utorak, 1. novembra u 12 sati u MSUV, Dunavska 37, Novi Sad, održaće se vođenje kroz izložbu, "Mirko Ilić - Mirnodopski radovi, retrospektiva 1975 2011: strip / ilustracija / sizajn / multimedija". Kroz izložbu vodikustoskinja MSUV, Gordana Nikolić.


 


"Nove ideje su osnova svakog dobrog dizajna. Kao kad slušate muziku, idete u pozorište, posećujete muzeje, družite se sa prijateljima… Akumuliranjem novih ideja u interakciji sa drugima, i u tzv. "unakrsnom oprašivanju" se javljaju najbolje ideje  a ne stalnim recikliranjem iste koještarije iznova i iznova.



Duboko vjerujem u kreativnu ljenost. Meni je lakše misliti 10 sati i raditi dva nego obrnuto. Kad napravim ideju u glavi, to je gotovo. Posle toga je samo lošije, jer moja ruka nije dobra kao moja glava, štampa nije dobra kao moja ruka, a novac nikad nije dobar kao sve to zajedno. Osim glave, jedino zašto radim je novac, jer ja to više ne moram pokazivati mojoj mami, osim toga ona je predaleko, većina mojih neprijatelja ostala je iza mene, pa se nemam kom potvrđivati, ostao sam sam da se igram sa sobom. Svaki umjetnik, priznao ne priznao, pokušava napraviti perfektno djelo, djelo to- je- to. Ako ikada napravim perfektno djelo, ja ću prestati raditi jer što raditi drugo kad imam to- je- to. Zadovoljan sam koliko je to što sam uradio blizu tog perfektnog u mojoj glavi."



Izlozba MIRNODOPSKI RADOVI - MIRKO ILIĆ _Retrospektiva: strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975–2011 umetnički događaj koji će publici pruziti priliku da se upozna s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga veka pokrenuo novi talas zanimanja javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao izuzetne rezultate širom sveta.



Izložba ima ideju da apostrofira izuzetno jak socijalni angažman Mirka Ilića, koji je kroz svoje radove nepogrešivo "potkazivao" probleme savremenog sveta, pokušavajuci da na svoj način svet učini miroljubivijim mestom.


 


 



Datum objavljivanja: 28.10.2011.