Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mirjana Krstevska: Zemlja

U utorak, 31. jula u 19. sati u Maloj galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12., otvara se samostalna izložba pastela autorke Mirjane Krstevske iz ciklusa Zemlja. Izložba traje do 10. avgusta, 2012. godine.


 


Izložba pastela iz ciklusa Zemlja



Inspiraciju za ovu samostalnu izložbu Mirjana Krstevska  je pronašla u Planeti zemlji. Publici koja prati njen višedecenijski uspešan likovni pristup prirodi, prirodnim lepotama i njenim resursima, pejsažima, mikro i makro kosmosu  ... i koja je upoznata sa njenim kvalitetnim  opusom i bogatom izlagačkom delatnošću biće više nego zanimljiv ovaj ciklus slika. Ovo sada je sasvim drugi ciklus koji se odnosi na Zemlju. Konkretno ovaj predeo je Egipat istočno od Nila. Ovaj ciklus je tek započet i razvijace se dalje tako da bi obuhvatio sve kontinente planete. Likovni pristup je isti kao i kod ranijih pejsaža u tehnici pastela, samo je razlika u izboru motiva i sagledavanju prostora te ja samim tim došlo do promene kolorita.


 


Mirjana Krstevski je rođena 1955. u Kačarevu.  Školu za industrijko oblikovanje zavrsila 1974. godine u Beogradu – odsek industrijskog dizajna. Diplomirala na Višoj pedagoskoj školi na odseku za Fizičko vaspitanje 1978. godine. 1980. završila Fakultet likovnih umetnosti na odeku za slikarstvo u Beogradu u klasi profesora Stojana Ćelića. Postdiplomske studije završila 1983. Član ULUS-a od 1981, član ULUPUDS-a od 2011 godine. U statusu samostalnog umetnika od 1978. godine. Status istaknutog umetnika od 2006. 



Nagrade:

2007. Glavna nagrada na I bijenalu crteža Srbije, Pančevo, Galerija Istorijskog Arhiva                                                                                                                                                                                                              

1993. II nagrada na izložbi Beograd nekad i sad, Galerija Kosančićev Venac, Beograd

1983. Otkupna nagrada Ministarstva za kulturu na izložbi Perspektive XI

1980. Diploma, Centar za likovne i scenske delatnosti, Pula, Puljski likovni usponi

1980. II nagrada na izložbi Novi Beograd u delima likovnih umetnika

1980.Velika nagrada za slikarstvo iz Fonda Bete i Riste Vukanovića, FLU, Beograd

1978. Srebrna plaketa Univerziteta umetnosti, Beograd


 



Datum objavljivanja: 26.07.2012.