Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mira Brtka & Aleksandra Lalić: Dress (Kod)

U petak, 15., juna u 19. sati u Magacinu u Kraljevića Marka 4., otvara se izložba pod nazivom "Dress (Kod)", autorki Mire Brtke i Aleksandre Lalić. Izložba traje do 25. juna, 2012. godine. Autorka projekta: Sanja Kojić Mladenov.


 


Organizacija: ProArtOrg u saradnji sa Domom omladine Beograda i Visartom, asocijacijom za vizuelnu umetnost i kulturu



Dress (Kod) je izložba koja se bavi odnosom mode i likovne umetnosti kroz radove dve umetnice različitih generacija Mire Brtke i Aleksandre Lalić. Izložba pruza uvid u neke od načina ženskog odevanja na primeru uloge haljine u odnosu na istorijske i socijalne promene društvenog konteksta, kao i relacije istolne i zapadne kulture. Haljine Mire Brtke odgovaraju istočno-evropskom etničkom miljeu u kojem su nastale, duhu vremena i uticaju zapadne hipi kulture. Njene haljine su nosile italijanske filmske zvezde krajem 60-ih i početkom 70-ih godina, a "Vogue" ih je istakao pod nazivom slovenska košulja. Savremene haljine Aleksandre Lalić su izrađene od netipičnog materijala - filca načinjenog od ljudske kose i korespondiraju sa aktuelnim umetničkim i društveno-političkim okruženjem. Njena kolekcija Hair_Dress se svojim materijalom i skulptorskim preoblikovanjem ženskog tela suprotstavlja konceptu tradicionalnog, u formalnom i sadržinskom smislu.


Na izložbi će biti izloženi i radovi realizovani kroz saradnju Aleksandre Lalic i Zorana Todorovića. Više o autorkama izložbe: http://www.domomladine.org/magacin/izlozba-dress-kod-mire-brtke-i-aleksandre-lalic/


 



Datum objavljivanja: 12.06.2012.