Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Kojić: Šta se kuva

Izložba "Šta se kuva" Miodraga Kojića biće svečano otvorena u četvrtak, 3. septembra u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd) i može se pogledati naredne dve nedelje.


"Dok hodaš ulicom informacije vrište na tebe sa svih strana, iz svih mogućih pravaca. Iz tog obilja poruka, ako bi zaista hteo da na njih obratiš pažnju mogao bi dosta da saznaš o vremenu u kojem si. Mogao bi da saznaš šta se kuva! Serija slika "Šta se kuva" Miodraga Kojića bavi se opipavanjem pulsa ulične konverzacije, koja je u našem dobu postala legitimni put komunikacije među ljudima... On pomoću tagova, šablona, saobraćajnih znakova kojima svesno menja smisao, kreira snažne vizuelne predstave koje su dokumenti vremena u kojem stvara. Na izvestan način on izmešta delove zidova u prostor slike, kao odlomke stvarnosti koji su iz realnog prostora pomereni u prostor slike. Prostor na ovim platnima čini se skučenim, ali površine predstavljene na ovim slikama sugerišu beskonačnost zato što se nastavljaju u svim pravcima van površine oslikanog prostora... Uzimajući inspiraciju iz direktnog okruženja Kojić stvara unikatne sklopove koji su nalik na stvarnost, ali ipak čine

autonomnu stvarnost apstraktne slike. Takođe, kao vizuelni mislilac, on na ideološkom i filozofskom nivou razmišlja o konsekvencama informacijske preopterećenosti i potrebi ljudi da nešto saopšte društvu u kojem su. Raznorodnost vizuelnih simbola koje Kojić koristi u ovoj seriji slika, za posledicu ima vizuelno dinamične predstave koje jasno govore o odabranoj tematici i posmatraču šalju direktnu poruku o tome šta se kuva na našim ulicama", objašnjava u katalogu izložbe Željko Dražović Zed.



Miodrag Kojić rođen je u Kraljevu 1984. godine. Diplomirao je na Visokoj politehničkoj školi, odsek za dizajn, 2012. godine. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Pored slikarstva bavi se crtanjem grafita već duže od jedne decenije. Slikarstvo i umetnost crtanja grafita prepliću se u Kojićevom stvaralaštvu.



Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 časova


 



Datum objavljivanja: 02.09.2015.