Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Jelić: Boja kao istina

U ponedeljak, 10. oktobra u 19 sati u Galeriji SKC-a, Beograd, otvara se samostalna izložba slika autora Miodraga Jelića, pod nazivom, "Boja kao istina". Izložba traje do 22. oktobra.

 


Značenje kome ona daje oblik i opisuje prostor slike. Težnja ka savršenom  sadrži interesovanje o linearnom sistemu boja, estetike i njihovih  vrednosti i značenja.  Takođe se otvaramo značenjima koje nude... Posmatrač može da se  divi lepom obliku, a u isto vreme poštuje sadržaj, jer gledanje ovih slika  nije samo estetski dozivljaj, vec i posmatranje zaledja slike i onog sto  se na prvi pogled ne vidi. Osećaj nadčulnog značenja, savršenstva linija i  nanošenja odgovarajućih boja kao poruka. Spoljašnji oblik je kao  nagoveštaj sputane tajne, možda i njenog rešenja, izraslog iz istog  simbolickog stabla. Rekao bih, prećutni pristanak na neobjašnjivo.  Slika i slikar ne dokazuju, nego samo ukazuju.  S obzirom na čulni utisak, ono sto privlači su značenja, na primer, stvarno  i stvarnije, i više od stvarnosti."  M. Jelić


Miodrag D. Jelić (Beograd, 1950) Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miloša Bajića. Samostalno je izlagao u zemlji i inostranstvu, posebno 2005. godine u Izraelu i studijski putovao u Ameriku, Pittsburgh 2009. Član je ULUS-a i Srpskog slikarskog društva “LADA”. Dobitnik je zlatne značke i Plakete Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. U izboru likovne kritike proglašen je za jedinog od najboljih srpskih slikara 20. veka. Ikonopisac je Moskovske patrijaršije i cele Rusije takođe je za svoj rad primio blagoslove Njegove Svetosti partrijarha srpskog Pavla, Njegove Svetosti partrijarha jerusalimskog i cele Palestine, blagoslov Episkopa bačkog gospodina Irineja Bulovića.


 


Datum objavljivanja: 07.10.2011.